Na lodi s migrantmi pri Sicílii našli už 45 mŕtvych

Počet mŕtvych na lodi s africkými migrantmi, ktorú zadržali pri Sicílii, sa vyšplhal na 45. Záchranné práce sa začali v utorok popoludní, doterajšie správy zahraničných agentúr ale hovorili o 30 mŕtvych. Záchranárom trvalo dlhší čas, kým telá vyzdvihli z úzkeho skladovacieho priestoru, v ktorom sa migranti buď utlačili, alebo udusili.

02.07.2014 15:40
Taliansko, Sicília, migranti, utečenci, mŕtvi,... Foto: ,
Prevoz mŕtvych Afričanov, ktorí sa chceli dostať do Európy, ale na lodi neďaleko Sicílie našli smrť.
debata

„Je to ako masový hrob, pripomína mi to Osvienčim,“ citovala agentúra APA policajného šéfa sicílskeho mesta Ragusa Antonina Ciavolu. Telá teraz budú podrobené pitve v prístavnom meste Pozzallo. Všetci mŕtvi boli zrejme dospelí muži.

Telá sa našli na lodi, na ktorej sa plavilo na 590 migrantov, čo je raz toľko, než pre dané plavidlo dovoľujú bezpečnostné normy. Tých, čo prežili, budú vypočúvať. Dvoch údajných prevádzačov zatkli a polícia teraz prípad vyšetruje.

Taliansko rieši utečencov už roky

„Talianske predsedníctvo v Rade Európskej únie (ktoré trvá od 1.7. do 31.12. 2014) je jedinečnou príležitosťou, aby sme EÚ presvedčili, že sa musia vo veci prílivu utečencov podniknúť konkrétne kroky,“ povedal taliansky politik Renato Schifani.

Vyťahovanie mŕtvych migrantov z podpalubia Foto: SITA/AP, Carmelo Imbesi
Taliansko, migranti, Afričania, utečenci, Sicília, Pozzallo Vyťahovanie mŕtvych migrantov z podpalubia

Od začiatku roka do Talianska priplávalo z Afriky a Blízkeho východu okolo 60-tisíc utečencov. Je teda isté, že tento rok prekoná aj rok 2011, kedy kvôli vtedajším revolučným udalostiam na severe Afriky zamierilo do Európy spolu asi 63-tisíc ľudí.

Takmer každý týždeň sa pritom objavujú správy, že do oblasti priplávala loď s migrantmi alebo že sa stalo ďalšie nešťastie. Pri ostrove Lampedusa sa vlani v októbri potopili dve lode s migrantmi, asi 400 sa ich vtedy utopilo. Taliansko potom začalo operáciu Mare Nostrum (Naše more), ktorá stále pokračuje a ktorá má zabrániť podobným katastrofám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #obete #Sicília #mŕtvi #loď #utečenci