Líbyjskí povstalci odovzdali vláde dva okupované ropné terminály

Líbyjský premiér Abdalláh Sání v stredu oznámil, že jeho vláda sa dohodla s povstalcami na východe krajiny na znovuotvorení dvoch ropných terminálov. Informovala o tom agentúra Reuters.

02.07.2014 22:55
debata (3)

Okupácia ťažobných stredísk As-Sidr a Rás Lanúf mala veľmi negatívny dopad na ekonomiku tejto členskej krajiny združenia exportérov ropy OPEC.

Dohodu s vládou podpísal vodca separatistických povstalcov Ibráhím Džadrán, ktorého muži terminály obsadili už takmer pred rokom. Vládne jednotky ich už údajne bez akéhokoľvek odporu prevzali. Dva menšie ropné terminály – Marsá al-Haríka a Az-Zúitína – rebeli vláde odovzdali už začiatkom apríla.

Zablokovanie terminálov bolo jedným z aspektov širšieho konfliktu medzi slabou ústrednou líbyjskou vládou a desiatkami ozbrojených skupín, ktoré sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Tieto milície sa teraz odmietajú odzbrojiť a usilujú o väčšiu autonómiu a podieli na ropnom bohatstve krajiny.

Cez prístavy vo východnej Líbyi sa za normálnych okolností vyváža viac ako 600-tisíc barelov ropy denne, čo bola približne polovica celkového vývozu. Export ropy z Líbye v dôsledku vnútorných nepokojov zostúpil pod 100-tisíc barelov a ťažba ropy klesla na 200-tisíc barelov z predchádzajúcich 1,5 milióna barelov za deň.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #ropa #povstalci