Japonsko zmiernilo sankcie pre KĽDR

Japonská vláda vo štvrtok zmiernila niektoré sankcie voči režimu v komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Je to reakcia Tokia na májové informácie o plánoch Severnej Kórey opätovne vyšetriť prípady únosu japonských občanov spred viac ako 30 rokov.

03.07.2014 07:09
debata (1)

Zrušia sa niektoré cestovné obmedzenia či reštrikcie v oblasti zasielania peňazí cez hranice. Kroky nebudú mať hospodársky dopad, no môžu vyvolať nespokojnosť USA a Južnej Kórey, ktoré Pchjongjang tvrdo trestajú za jej raketové a jadrové testy.

KĽDR sa v roku 2002 priznala k únosu japonských občanov v 70. a 80. rokoch pre špionážne účely. Doteraz sa do Japonska vlasti vrátili piati z nich spoločne s ich rodinnými príslušníkmi. Ďalších osem Japoncov za nejasných okolností zomrelo, no minimálne desať ďalších podľa medializovaných informácií stále žije.

Prostredníctvom unesených chceli Severokórejčania spoznať japonskú kultúru a zvyky pre potreby tajných služieb. Unesené boli odhadom desiatky a možno až stovky ľudí. Začiatkom júna japonská vláda pripustila, že v záujme prelomu v objasnení ich osudov zvažuje vyslanie premiéra Šinza Abeho na návštevu Severnej Kórey.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR