Británia na žiadosť USA sprísni letiskové kontroly

Británia bude mať prísnejšie bezpečnostné kontroly na letiskách na základe žiadosti Spojených štátov. Američania požiadali zámorské letiská o väčšiu kontrolu pasažierov na linkách do USA kvôli nebezpečenstvu teroristického útoku.

03.07.2014 11:45 , aktualizované: 14:40
debata

Spojené štáty získali informácie, že členovia skupiny al-Kajdá pôsobiacej v Jemene a tiež teroristi zo Sýrie pracujú na bombe, ktorú budú schopní dostať na palubu lietadiel cez detektory.

Britský minister dopravy Patrick McLoughlin oznámil, že nové kontroly v Británii sa budú týkať letov do USA a tiež niektorých vnútroštátnych liniek. Ide podľa jeho slov o opatrenie v prospech pasažierov. Prevádzku pri odbavovaní by to nemalo výrazne ovplyvniť.

USA sa obávajú, že ako nositelia bômb by mohli byť využití ľudia, ktorí bojovali v radoch teroristických skupín na Blízkom východe a ktorí majú k dispozícii pasy západných štátov. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti tento týždeň oznámilo, že existuje „vierohodná hrozba útoku v reálnom čase“. „Letectvo zostáva pre teroristov príťažlivým cieľom, snažia sa obísť naše bezpečnostné opatrenia,“ uviedol úrad.

Podľa stanice BBC sa neočakáva, že by na najväčšom európskom letisku Heathrow nové kontroly spôsobili výraznejšie meškanie letov. Britské úrady neoznámili, ako konkrétne kontroly sprísnia, avšak nevylučujú dlhšiu dobu čakania na odbavenie. Londýnskym letiskom Heathrow prejde denne vyše 190-tisíc cestujúcich.

USA varovali pred možným útokom na ugandské letisko

Americké veľvyslanectvo v Ugande vo štvrtok varovalo pred „určitou hrozbou“ útoku na medzinárodné letisko v Entebbe, ktoré leží asi 35 kilometrov od ugandskej metropoly Kampaly.

Možný útok by sa podľa amerických zdrojov mohol odohrať vo štvrtok medzi deviatou a jedenástou hodinou v noci miestneho času, teda medzi 20:00 až 22:00 SELČ. V jeho pozadí by vraj podľa dostupných správ mala byť neznáma teroristická skupina.

Ugandská polícia na oznámenia amerického veľvyslanectva podľa agentúry Reuters zareagovala výzvou, aby ľudia, ktorí v ​​tomto čase plánovali odcestovať, svoje plány prehodnotili. Ďalšie detaily nie sú zatiaľ známe.

Varovanie prichádza deň po tom, čo administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu uviedla, že chce zvýšiť bezpečnostné opatrenia pre niektoré lety smerujúce do USA z Európy a Blízkeho východu. Dôvodom sú obavy zo stále prepracovanejších bômb, ktorými by teroristi mohli oklamať doterajšie letiskové kontroly.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #teroristi #Bomby #letiská #lietadlá #Uganda #kontroly #cestujúci #al-Káida