Ukrajinským ministrom obrany je exšéf prezidentovej ochranky

Novým ukrajinským ministrom obrany sa stal doterajší šéf prezidentovej ochranky Valerij Heletej. Jeho nomináciu oznámil prezident Petro Porošenko v noci na štvrtok a návrh následne schválil parlament. Heletej nahradil úradujúceho ministra obrany Mychajla Kovala, ktorý rezort viedol od 25. marca. Prezident tiež urobil zmenu vo vedení generálneho štábu, do čela ktorého postavil Vyktora Muženka.

03.07.2014 12:45
Ukrajina, Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko na návšteve ukrajinských jednotiek neďaleko Slavianska.
debata (33)

Štyridsaťšesťročný Heletej, ktorý má hodnosť generálplukovníka, doteraz viedol Úrad štátnej ochranky (UDO). UDO je priamo podriadený prezidentovi a má na starosti nielen bezpečnosť hlavy štátu, ale aj ďalších ústavných činiteľov.

Generálporučík Muženko sa v súčasnej dobe podieľal na velení protiteroristickej operácie, ako Kyjev oficiálne nazýva svoje aktivity proti povstalcom na východe krajiny. Muženko na čele generálneho štábu vystriedal Mychajla Kucyna.

Porošenko zmeny urobil v čase, keď armádne sily tento týždeň po desaťdňovom pokoji zbraní obnovili na východnej Ukrajine bojové operácie proti proruským separatistom. Porošenko prímerie ukončil v pondelok; svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že pokoj zbraní bol porušený.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #minister obrany