Militanti uniesli v Tikríte 50 indických sestričiek

Militanti v irackom meste Tikrít, ktoré je pod ich kontrolou, uniesli z tamojšej nemocnice takmer 50 indických sestričiek.

03.07.2014 19:06
debata

Zdravotníčky z južného štátu Kérala prinútili proti ich vôli nastúpiť do dvoch autobusov, uviedol vo štvrtok hovorca indického ministerstva zahraničia Sjíd Akbaruddín na tlačovom brífingu. Kam s nimi autobusy smerovali, nepovedal. „V konfliktných zónach niet slobodnej vôle. Je to situácia, v ktorej sú ohrozené životy,“ povedal na otázku, či boli unesené.

Tikrít, rodisko Saddáma Husajna, bolo počas tohto týždňa miestom tvrdých bojov medzi irackými vojakmi a islamistami z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), keďže armáda sa snaží o znovuzískanie mesta. ISIL a ich spojenci obsadili za posledný mesiac viaceré mestá v Sýrii a Iraku. Pred dvoma týždňami uniesli minitanti pri severnom meste Mósul 40 indických stavebných robotníkov, pričom všetci okrem jedného sú stále v zajatí. V Iraku pracuje okolo 10-tisíc Indov, prevažne v oblastiach nezasiahnutých bojmi, mnohí z nich sa však po začiatku ofenzívy ISIL vrátili domov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #únos #sestričky