Politici riešia žaloby. Čo na to voliči?

Je to politická pomsta. Obvinenia sú vykonštruované. Obrana francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozy je však dosť obohraná.

04.07.2014 10:32
Najlepšie fotografie za posledných 10 rokov Foto:
Taliansky premiér Silvio Berlusconi šepká francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu.
debata (1)

Bývalá hlava štátu čelí obvineniam z korupcie a zneužitia úradu. Sarkozy sa vraj snažil získavať informácie o vyšetrovaní káuz, ktoré s nim súviseli. Polícia ho zadržala a po dlhom vypočúvaní prepustila. Sarkozy však prešiel do protiútoku. Obvinenia označil za groteskné a tvrdí, že za nimi stojí súčasná socialistická vlá­da.

"Všetkým tým, ktorí počúvajú alebo sa pozerajú, hovorím, že som ich nezradil a nikdy som nekonal proti princípom republiky a právneho štátu,“ vyhlásil Sarkozy v rozhovore pre stanicu TF1.

Exprezident tvrdí, že v jeho prípade ide o politické zneužitie právneho systému. „Všetko, čo sa deje, je za účelom, aby sa vytvoril môj nepravdivý obraz. Som mimoriadne šokovaný tým, čo sa stalo. Nežiadam žiadne privilégiá. Ak som urobil chyby, ponesiem následky,“ povedal Sarkozy. V honbe na neho má vraj prsty ministerka spravodlivosti Christiane Taubiraiová a premiér Manuel Valls.

Sarkozymu môže hroziť až desať rokov za mrežami. Francúzske médiá sa však zhodujú, že sa nepoddá bez boja a spolitizovanie celej kauzy slúži jeho cieľom.

„Takýto protiútok vykazuje všetky znaky začiatku politickej kampane. Bude to krvavé,“ napísal o Sarkozyho vystúpení denník Le Parisien.

Predpokladá sa, že konzervatívec by rád vyskúšal prezidentskú kandidatúru v roku 2017. Súčasná hlava štátu François Hollande ho v roku 2012 porazila. Socialistova popularita však teraz nie je ani 20 percent. V prezidentskom kresle má Hollande za sebou milostnú aféru, ale Francúzi mu hlavne vyčítajú nevýkonnú ekonomiku.

Sarkozy zďaleka nie je prvým významným európskym politikom, ktorého v poslednom čase obchádzajú kriminálne problémy. Ešte pred niekoľkými rokmi Francúz verejne obhajoval Silvia Berlusconiho. A taliansky expremiér si práve odpykáva trest rok verejnoprospešných prác za daňové úniky. Samozrejme, tvrdí, že obvinenia sú vykonštruované a justícia je spolitizovaná. Podobne sa bránil slovinský premiér Janez Janša, ktorému na jar súd vyššej inštancie potvrdil dvojročný trest za korupciu.

„Dá sa povedať, že významné kriminálne škandály medzi významnými politikmi tradičných strán by mohli byť jedným z viacerých dôvodov prečo radikálne pravicové a ľavicové strany zvýšili svoju popularitu počas volieb do Európskeho parlamentu,“ myslí si politológ Paulo Vila Maior z Univerzity Fernanda Pessoa v Porte. "No to, že aj oni čelia žalobám, je i významným znakom, že deľba moci na výkonnú, zákonodarnú a súdnu v liberálnej demokracii funguje,“ povedal odborník pre Pravdu.

Expert na európsku politiku Dimitris Tsaruhas z Bilkentskej univerzity v Ankare je však skeptickejší. ,Spomenuté prípady prišli v čase dezilúzie Európanov s politickou triedou bez ohľadu na to, či je to ľavica, alebo pravica,“ pripomenul pre Pravdu Tsaruhas. "Posilňujú euroskepticizmus. Sú živnou pôdou pre odmietanie politických elít, ktoré sa väčšinou identifikujú so smerom, ktorým sa Európska únia uberá,“ povedal politológ.

Problémy vrcholných politikov

Silvio Berlusconi: Viacnásobný bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi si práve odpykáva trest jeden rok verejnoprospešných práv v domove dôchodcov. Každý týždeň v ňom musí stráviť minimálne štyri hodiny. Trest dostal za daňové úniky pre predaji filmových práv. Dva roky tiež nemôže zastávať verejnú funkciu. Okrem viacerých ďalších procesov má Berlusconi najmä problém s tanečníčkou Ruby, ktorej podľa žaloby platil za sexuálne služby, hoci ešte nemala 18 rokov.

Petr Nečas: Vláda českého premiéra Petra Nečasa padla minulý rok po afére so šéfkou kabinetu predsedu vlády Janou Nagyovou. Tá dostala pred niekoľkými dňami ročný podmienečný trest za to, že tajnou službou dala sledovať vtedajšiu manželku svojho šéfa. Štátne zastupiteľstvo ju tiež žaluje za korupciu, z podplácania je obvinený aj Nečas. Expremiér a Nagyová sa vlani v septembri vzali.

Janez Janša: Dvojnásobnému slovinskému predsedovi vlády Janezovi Janšovi v apríli súd potvrdil dvojročný trest za korupciu. S ďalšími dvoma ľuďmi si politik podľa verdiktu vypýtal od fínskej spoločnosti Patria úplatok dva milióny eur za dohodnutie kontraktu o nákupe bojových vozidiel pechoty. Kauzu okrem Slovinska vyšetrovali aj v Rakúsku a vo Fínsku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #Nicolas Sarkozy #silvio berlusconi #škandály