Málikí zdôraznil, že sa opäť uchádza o post premiéra Iraku

Úradujúci iracký premiér Núrí Málikí sa nemieni vzdať kandidatúry na tretie funkčné obdobie. Uviedol to vo vyhlásení, ktoré zverejnila iracká štátna televízia.

04.07.2014 13:00 , aktualizované: 21:32
Núrí Málikí Foto: ,
Iracký premiér Núrí Málikí
debata (2)

Málikí tak nevypočuje svojich kritikov z radov sunnitov, Kurdov aj niektorých šiitov, ktorí volajú po jeho odchode a vytvorení vlády národnej jednoty. Na severe krajiny medzitým pokračujú boje s povstalcami z hnutia Islamský štát (predtým Islamský štát v Iraku a Levante – ISIL). Iracká armáda ich údajne vytlačila z dediny Awdžá u Tikríte, tá je rodnou obcou bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna.

„Zostanem vojakom brániacim záujmy Iraku a jeho ľudu,“ uviedol Maliki v piatkovom vyhlásení. Dodal tiež, že tvárou v tvár nebezpečenstvu, ktoré predstavujú teroristi z Islamského štátu a ich spojenci, sú výhrady proti nemu nepodstatné.

Voľby sa v krajine konali už na konci apríla. Politici sa ale zatiaľ neboli schopní zhodnúť na zložení novej vlády a v utorok si poslanci nezvolili ani predsedu parlamentu. Vplyvný iracký duchovný ajatolláh Alí Sistani to v piatok označil za „poľutovaniahodné zlyhanie“. Vo svojej kázni vyzval politikov, aby sa vyhýbali „chybám z minulosti, ktoré mali vážne dopady na budúcnosť Iračanov“.

Nový kabinet by podľa Sistáního mal mať „širokú podporu celého národa“, čo je podľa niektorých analytikov naznačením, že jeho predsedom by už nemal byť doterajší premiér Núrí Málikí. Práve on je totiž sunnitmi obviňovaný z toho, že svojím správaním prispel k zvýšeniu etnického napätia v krajine.

Islamisti, ktorí minulú nedeľu vyhlásili kalifát, obsadili v posledných týždňoch severozápad Iraku a nové územia získali pod svoju kontrolu aj v susednej Sýrii. Iracké letectvo sa snaží ich ofenzívu zastaviť, naráža však na tvrdý odpor. Znovudobyté stredisko Awdžá, pri ktorom prišli o život traja povstalci, je prvým výraznejším úspechom vládnych síl za posledné dni.

Podľa irackého armádneho hovorcu Kásima Attu bola Awdžá „totálne vyčistená“ a celkovo bolo zabitých 30 povstalcov. Ako ale poznamenala agentúra Reuters, správy o obetiach nebolo možné nezávisle overiť. Navrátenie dediny do irackých vládnych rúk však potvrdili aj miestni obyvatelia.

Podľa Američanov, ktorí poslali do Iraku 300 vojenských poradcov pomáhajúcich irackej armáde, dokážu miestni vojaci pred radikálmi ubrániť metropolu Bagdad, so znovudobytím stratených území to ale bude ťažšie, najmä kvôli nedostatočnému logistickému vybaveniu.

Boje pokračovali aj v okolí mesta Bayji, kde sa nachádza jedna z najvýznamnejších ropných rafinérií v krajine. Islamisti sa ju už niekoľko týždňov pokúšajú obsadiť; iracká armáda proti nim teraz zaútočila z lietadiel a vrtuľníkov a údajne najmenej 30 radikálov zabila.

Ďalší úspech v piatok, naopak, zaznamenali bojovníci z hnutia Islamský štát v susednej Sýrii, kde do ich rúk padlo ropné pole Al-Tanak. Už vo štvrtok radikáli získali kontrolu nad ropným poľom Al-Umar vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, ktoré je najväčším v krajine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Irak #islamisti #ISIL #Islamský štát