Alžbeta II. pokrstila novú vojenskú loď škótskou whisky

Britská kráľovná Alžbeta II. v Škótsku oficiálne pokrstila novú modernú lietadlovú loď, ktorá nesie jej meno a je podľa britských médií najväčšou vyrobenou vojnovou loďou v histórii Británie.

04.07.2014 16:20
kráľovná Alžbeta, loď Foto: ,
Kráľovná Alžbeta pokrstila v Škótsku vojenskú loď, ktorá nesie jej meno.
debata (4)

Podľa webu BBC je dlhá 280 metrov a široká 70 metrov. Posádku vrátane pilotov má tvoriť okolo 1 600 ľudí. Loď odvezie 36 stíhačiek typu F-35 a štyri vrtuľníky. „Najväčšia britská vojnová loď znamená novú fázu v histórii nášho námorníctva,“ vyhlásila panovníčka pri slávnostnej ceremónii.

Keďže sa akcia konala v lodenici v škótskom Rosythem kráľovná rozbila o bok plavidla namiesto tradičného šampanského fľašu škótskej whisky Islay.

Lietadlová loď HMS Queen Elizabeth novej generácie stála 6,2 miliardy libier, teda o 2,6 miliardy viac, ako sa plánovalo, poznamenala agentúra Reuters. Z finančných dôvodov nie je podľa agentúry zatiaľ jasné, či sa vyrobí ďalšia podobná loď.

HMS Queen Elizabeth potrebuje ešte zariadiť vybavenie, kým sa prvýkrát odváži vyplávať na more, to sa plánuje v rok 2017. Do plnej prevádzky by potom mala loď vstúpiť v roku 2020. Britské kráľovské námorníctvo prišlo aj kvôli úsporám o poslednú lietadlovú loď v roku 2010.

Velenie námorníctva využilo slávnostnú chvíľu na lobovanie za vyššie výdavky na obranu v čase, keď politici obmedzujú v posledných rokoch rozpočet na armádu s cieľom znížiť štátny deficit. „Dôveryhodnosť (armády) znamená investovať do lodí, ponoriek a lietadiel,“ povedal novinárom admirál George Zambellas z námorného veliteľstva.

Pokrstenie nového plavidla v škótskych lodeniciach Rosyth za účasti 4 000 ľudí na čele s premiérom Davidom Cameronom a kráľovnou má podľa komentátorov silný politický význam.

Škóti budú v referende 18. septembra rozhodovať o ďalšom zotrvaní v rámci Veľkej Británie a odporcovia škótskej samostatnosti dúfajú, že stavba lode pripomenie Škótom, koľko pracovných miest a peňazí im prináša britský obranný sektor.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #loď #Škótsko #kráľovná Alžbeta II.