Kyjev hlási dobytie Slavianska, odchod povstalcov potvrdil starosta

Ukrajinské vládne sily vyhnali proruských separatistov zo Slavianska, ktorý bolo jednou z hlavných bášt povstalcov a symbolom ich boja.

05.07.2014 10:26 , aktualizované: 13:32
debata (17)

Prezident Petro Porošenko dal armáde rozkaz vztýčiť nad mestom ukrajinskú vlajku, informovala prezidentská kancelária v Kyjeve. Zástupca separatistov agentúre AP potvrdil, že povstalci po nočných bojoch Slaviansk opúšťajú. Agentúre AFP odchod povstalcov potvrdil aj starosta stotisícového mesta dosadený separatistami Vladimir Pavlenko.

Prezident dal rozkaz „vztýčiť štátnu vlajku na slavianskej radnici“, oznámil Porošenkov úrad. Práve Slaviansk bol jednou z hlavných bášt proruských povstalcov, ktorí mestské úrady vrátane radnice okupovali od apríla.

Prezident Petro Porošenko nariadil vztýčiť... Foto: SITA/AP, Mykola Lazarenko
Ukrajina, Petro Porošenko Prezident Petro Porošenko nariadil vztýčiť ukrajinskú vlajku na radnici v Slaviansku.

Porošenko nariadil vztýčiť vlajku po tom, čo sa dozvedel o úspešnej vojenskej operácii v meste, uviedol prezidentský úrad. Novovymenovaný šéf ukrajinského generálneho štábu Vyktor Muženko údajne prezidenta informoval, že separatisti sa v meste ocitli pod mínometnú paľbou, keď sa pokúšali prelomiť línie vládnych síl. Separatisti vraj prišli o tank a ďalšie ozbrojené vozidlá.

Už predtým ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že povstalci vrátane svojho predáka Igora Girkina-Strelkova Slaviansk opustili. Zástupca separatistov Andrej Purgin AP potvrdil, že povstalci odchádzajú, a zároveň obvinil ukrajinskú armádu, že mesto premenila „na trosky“. Jeden z povstaleckých veliteľov AP uviedol, že jeho ľudia sa preskupujú do susedného Kramatorska.

Podľa iného zdroja AP povstalci po nočných bojoch opustili všetky kontrolné body. Niektoré budovy v centre boli údajne zničené, ale väčšina mesta vraj zostala nedotknutá. Odchod separatistov AFP potvrdil aj starosta Pavlenko. „Bojovníci odišli,“ povedal. Zároveň ale tvrdil, že ukrajinská armáda ešte vo Slaviansku nie je a že v meste panuje bezvládie.

Ukrajinské médiá uviedli, že konvoj sa separatistami a muníciou sa zo Slavianska vydal k neďalekému Kramatorsku. Avakov na Facebooku napísal, že utiekla „veľká časť“ povstaleckých bojovníkov. „Pred úsvitom spravodajské služby hlásili, že Girkin a veľká časť bojovníkov utiekla zo Slavianska, čím zasiali zmätok medzi nespočetnou skupinou tých, ktorí zostali,“ napísal Avakov.

„Civilisti prichádzali ku kontrolným bodom a odovzdávali zbrane a nepriestrelné vesty, ktoré po sebe zanechali bojovníci,“ pokračoval minister.

Ukrajinský server Censor.net informoval, že ukrajinské sily sa stretli s konvojom separatistov a že proti nim použili delostrelectvo. Server Ostrov zase cituje rukojemníkov, tí sa údajne dostali zo zadržania separatistov na hlavnú policajnú stanicu v Slaviansku. Títo svedkovia tvrdili, že separatisti odišli do Kramatorska.

Ukrajinské sily uspeli aj v Artemivsku

Ruská agentúra Interfax okrem okrem toho informovala, že ukrajinské sily zničili veliteľstvo separatistov v meste Artemivsk južne od Donecka. Aj dobytie mesta s približne 77-tisíc obyvateľmi Avakov potvrdil na Facebooku. V piatok večer podľa neho oddiel ministerstva vnútra v Artemivsku vykonal útok na mesto. „Veliteľstvo Doneckej ľudovej republiky bolo zničené,“ hlásil.

„Minister obrany“ povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Strelkov v piatkovom rozhovore s televíznym serverom LifeNews v zúfalej výzve upozornil Moskvu, že Slaviansk „do jedného, maximálne dvoch týždňov“ padne, ak Rusko nezariadi prímerie s ukrajinskou armádou alebo vojensky nezasiahne „v prospech nás, ruského ľudu, ktorý tu žije “.

Ukrajinské vládne sily tento týždeň začali ofenzívu proti separatistom po tom, čo nebol znovu predĺžený pokoj zbraní, ktorý trval dokopy desať dní. Prezident Porošenko povedal, že je ochotný prímerie obnoviť.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Slaviansk