Kandidát na afganského prezidenta poprel dohodu s rivalom

Afganský prezidentský kandidát Ašraf Ghaní vylúčil vytvorenie koaličnej vlády so svojím rivalom Abdulláhom Abdulláhom.

05.07.2014 18:21
Afganistan, prezidentské voľby Foto: ,
Jeden z kandidátov na prezidenta Afganistanu Ašraf Ghaní.
debata

V krajine panuje napätá atmosféra po júnovom druhom kole prezidentských volieb, ktorého výsledky ešte neboli zverejnené. Ghaní aj Abdulláh sa navzájom obviňujú z volebných podvodov a hrozí, že výsledky hlasovania neuznajú. Práve vytvorenie spoločnej vlády by pritom mohlo situáciu upokojiť, uviedla agentúra Reuters.

Teraz naopak hrozí, že sa krajina výrazne rozdelí podľa etnickej príslušnosti a mohlo by dôjsť aj k nepokojom. Abdulláh Abdulláh, ktorý získal v prvom kole 45 percent hlasov, je podľa národnosti Tadžik. Ašraf Ghaní, pre ktorého hlasovala tretina Afgancov, patrí rovnako ako súčasný prezident Hamíd Karzaj k väčšinovému paštunskému etniku.

Výsledky volieb mali byť zverejnené už tento týždeň v stredu, kvôli prepočítaniu hlasov z takmer 2 000 volebných miestností a práve aj kvôli možným rokovaniam o rozdelení moci však bolo oznámené, že sa tak stane najskôr v pondelok. Ghaní v sobotu odmietol, že by rokovania o rozdelení moci prebiehali.

„Ľudia majú obavy a pýtajú sa, či sme sa na niečom dohodli. Naša odpoveď je jasná. Na ničom sme sa nedohodli. Uisťujeme občanov, že nezradím ich hlasy,“ povedal novinárom. „Naším cieľom je obhajovať národné záujmy, nie naše osobné záujmy,“ dodal.

Druhý z kandidátov, Abdulláh Abdulláh, tento týždeň spravodajskej stanici BBC oznámil že súperovo víťazstvo uzná iba keď sa preukáže, že voľby boli spravodlivé. Obvinil pritom úradujúceho prezidenta Hamída Karzaja, ktorý stojí na čele krajiny od roku 2001, z podielu na volebných podvodoch. Chcel vraj dopomôcť k úradu Ghanímu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní