Niektorí Európania mátajú tajných

Nové nápady Al-Kajdá a európski islamisti bojujúci v mene násilného džihádu na Blízkom východe. Je to doslova a do písmena explozívny mix, ktorý zamestnáva západné tajné služby. Viedol tiež k najnovšiemu sprísneniu bezpečnostných opatrení na mnohých letiskách v USA i Európe.

07.07.2014 09:15
Francúzsko, letisko Charlesa de Gaulla, vojaci,... Foto: ,
V rámci sprísnených bezpečnostných opatrení hliadkujú francúzski vojaci aj na parížskom letisku Charlesa de Gaulla.
debata (3)

"V Británii sa odhaduje, že 500 občanov sa pridalo k radikálnym sunnitským a šiítskym skupinám bojujúcim v konfliktoch v Sýrii a Iraku. Predstavujú skutočnú hrozbu,“ reagoval pre Pravdu na najnovší vývoj David Lowe, ktorý v minulosti pôsobil v protiteroris­tickej jednotke a teraz vyučuje na Univerzite Johna Mooresa v Liverpoole.

Odborník upozorňuje na fakt, s ktorým majú momentálne bezpečnostné služby skutočný problém. Teda na Európanov, ktorí sa zapojili do bojov na Blízkom východe. Mnoho z nich môže mať pasy, ktoré im umožňujú bez víz cestovať do Ameriky a bez problémov sa presúvať po Európe. Keď sa k tomu pridajú zručnosti, ktoré získali v konfliktoch, a ideologický fanatizmus, islamisti získali potenciálne veľmi účinný nástroj. Ak takýto človek bude mať k dispozícii ťažko odhaliteľnú bombu, môže predstavovať vážne nebezpečenstvo. Aj preto Amerika prioritne požiadala Európu o sprísnenie opatrení na letiskách, odkiaľ smerujú lietadlá do Spojených štátov. Dôkladnejšie kontroly tak už uplatňuje Británia či Francúzsko.

Podľa agentúry AFP sa v tejto situácii opäť upriamila pozornosť na Ibrahima al-Asíriho. Pochádza zo Saudskej Arábie, schováva sa vraj v Jemene a je to údajne jeden z hlavných výrobcov bômb pre Al-Kajdá. Nie je to však len akýsi mechanik, ale má nápady. "Nikdy nerobí dva razy to isté,“ povedal o al-Asírim pre AFP francúzsky expert na leteckú bezpečnosť Christophe Naudin.

Terorista vraj pripravil napríklad útok na Vianoce roku 2009. Na palube lietadla z Amsterdamu do Detroitu sa vtedy pokúsil odpáliť Nigérijčan Umar Faruk Abdulmutalláb. Plastickú trhavinu mal ukrytú v spodnej bielizni, našťastie však rozbuška zlyhala. Al-Asíri mal údajne veľa spoločného aj s minuloročnou panikou, ktorá zachvátila Blízky východ. USA vlani v lete na istý čas uzavreli dve desiatky svojich veľvyslanectiev v moslimských krajinách a Izraeli. Špekulovalo sa o tom, že al-Asíri dokázal vyrobiť bombu z oblečenia tak, že ho namočil ho explozívneho tekutého materiálu. Podľa expertov je takýto postup možný, hoci by si vyžadoval dlhodobé testy.

Teraz sú súčasťou sprísnených bezpečnostných opatrení na letiskách pozornejšie kontroly smartfónov, topánok, ale aj zubných pást. Americké úrady podľa agentúry Reuters potvrdili, že skupina Al-Nusra a predstavitelia Al-Kajdá na Arabskom polostrove testujú nové bomby v Sýrii.

„Al-Nusra je pobočkou Al-Kajdá. Vedomosťami a technikou týkajúcou sa výbušnín jej pomáha al-Asíri,“ pripomína Lowe. Expert odhaduje, že nové bezpečnostné opatrenia by na letiskách mohli zabrať pasažierom 30 až 45 minút.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #pas #Irak #Európa #islamisti #šiiti #sunniti #al-Káida