Merkelová: Obvinenia z americkej špionáže sú vážne

K minulotýždňovému zatknutiu údajného dvojitého nemeckého agenta pracujúceho pre Spojené štáty sa v nedeľu vyjadrila aj kancelárka Angela Merkelová.

07.07.2014 13:53
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (15)

V prípade, že sa ukáže pravdivosť obvinení voči zadržanému 31-ročnému mužovi, podľa šéfky nemeckej vlády to môže mať „vážne“ dôsledky pre vzťahy s USA.

„Ak sú obvinenia pravdivé, z môjho pohľadu by išlo o jasný protiklad k tomu, čo považujem za dôvernú spoluprácu medzi (spravodajskými) agentúrami a partnermi,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii v čínskom Pekingu.

Nemecko si v sobotu v reakcii na škandál predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Berlíne. Nemecké úrady zadržanie člena zahraničnej rozviedky BND potvrdili, o prípade však nezverejnili bližšie detaily. Podľa magazínu Spiegel 31-ročný dvojitý agent Američanom predal niekoľko citlivých prísne tajných dokumentov.

Podozrivým začal byť údajne po tom, ako sa snažil skontaktovať s ruskými špiónmi, neskôr však vyšetrovateľom povedal, že pracuje pre americké tajné služby. Kauza môže naštrbiť už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po prevalení odpočúvania kancelárky Merkelovej zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Malo sa tak diať aj predtým, ako prevzala funkciu predsedníčky vlády. Prípadom sa pred mesiacom začala formálne zaoberať nemecká prokuratúra.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #USA #Angela Merkelová #špión