Pri letoch do USA budú kontrolovať aj funkčnosť mobilov

Ľudia cestujúci do Spojených štátov budú musieť už na letiskách v rámci bezpečnostných kontrol na požiadanie zapnúť svoje mobilné telefóny, počítače či hudobné prehrávače.

07.07.2014 23:03
letisko, kontrola, pasažieri, cestujúci,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Americké úrady týmto opatrením podľa agentúry AP chcú minimalizovať riziko, že v elektronickom zariadení bude ukrytá výbušnina. Prístroje s vybitou batériou nebudú na palubu lietadla vpustené a ich majitelia sa zrejme budú musieť podrobiť dodatočnej prehliadke, uviedol portál BBC.

Zatiaľ nie je jasné, či sa táto kontrola bude týkať všetkých letísk prevádzkujúcich priame lety do USA. Zoznam letísk, ktorých sa opatrenie bude týkať, zverejnený nebol, podľa BBC je ale na ňom napríklad londýnsky dopravný uzol Heathrow. Nové opatrenie má preukázať, že prístroj skutočne funguje a že napríklad batérie nie sú zamaskované za trhavinu.

Americké tajné služby v poslednej dobe informovali o hrozbe v podobe nových typov trhavín, ktoré nie je možné pri bežných kontrolách odhaliť. Podľa AP však nie je jasné, či takú bombu teroristi skutočne dokázali vyrobiť. Spojené štáty v súčasnosti rokujú o sprísnení kontrol letov do USA s európskymi úradmi. Mohlo by ísť o podrobnejšie skenovanie prevážaných počítačov, obuvi cestujúcich či inštaláciu nových detektorov výbušnín.

Zoznam predmetov zakázaných na palubách by sa meniť nemal. USA sa obávajú, že ako nositelia bômb by mohli byť využití ľudia, ktorí bojovali v radoch teroristických skupín na Blízkom východe a ktorí majú k dispozícii pasy západných štátov. Spojené štáty bezpečnostné previerky na zámorských letiskách priamo nekontrolujú, ale aerolinky aj letiská musia dodržiavať štandardy amerického Úradu pre bezpečnosť v doprave (TSA), aby mohli bez obmedzenia prevádzkovať linky do USA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #letisko #mobilný telefón