Kyjev bude rokovať s povstalcami, keď zložia zbrane

Ukrajinská vláda obnoví rokovania o prímerí s proruskými povstalcami na východe krajiny, ak zložia zbrane, povedal v utorok ukrajinský minister obrany Valerij Heletej v stanovisku uverejnenom na internetovej stránke ministerstva.

08.07.2014 13:10 , aktualizované: 13:19
Slaviansk, Ukrajina Foto: ,
Člen ukrajinskej armády v Slaviansku.
debata (189)

Minulý týždeň prezident Petro Porošenko prisľúbil začatie rokovaní o prímerí nie neskôr ako v sobotu, no úspechy ukrajinskej armády v posledných dňoch pravdepodobne ovplyvnili zmenu názoru Kyjeva. Ukrajinská armáda namiesto rokovaní vytlačila povstalcov z jej hlavného sídla v Slaviansku, čo bolo významné víťazstvo Ukrajiny, ktorá často vyzerala bezmocná proti šíriacemu sa povstaniu.

Viac ako 400 ľudí zomrelo a tisíce opustili svoje domovy po trojmesačnom boji medzi proruskými povstalcami a novým vedením v Kyjeve. Povstalci na Ukrajine a nacionalisti v Rusku žiadali Kremeľ, aby povstalcov podporil, no ruský prezident sa zatiaľ k porážke povstalcov v Slaviansku nevyjadril. Putin sa možno obáva ďalších sankcií, ktoré by mohol na Rusko uvaliť Západ, ktorý už zakázal vydávanie víz a uvalil finančné sankcie na vrchných ruských predstaviteľov za ich úlohu pri anexii ukrajinského polostrova Krym.

Nad východnou Ukrajinou uzavreli vzdušný priestor

Ukrajinské úrady až do odvolania uzavreli vzdušný priestor pre civilné letectvo nad východom krajiny, kde pokračuje vojenská operácia proti proruským separatistom. Medzinárodných tranzitných letov by sa opatrenie nemalo dotknúť.

S odvolaním sa na oznámenie Štátnej leteckej služby o tom informovala agentúra Ukrajinski novyny. Vzdušný priestor v oblasti „protiteroristickej operácie“ je podľa informácií uzavretý pre lety všetkých civilných lietadiel. Úrady toto rozhodnutie zdôvodnili potrebou zabezpečiť „primeranú úroveň bezpečnosti letov“.

Opatrenia by sa nemali dotknúť tranzitnej leteckej dopravy. Letecká služba totiž uviedla, že prelety vzdušným priestorom v danej oblasti sú možné vo výškach nad 7 900 metrov. Letecká prevádzka v zakázanej zóne bojových operácií má byť obnovená až po „úplnej stabilizácii situácie v oblasti“.

Líder proruských povstalcov hrozí ofenzívou

Líder proruských separatistov vo východnej Ukrajine varoval Kyjev, že po zhromaždení síl opäť začnú v Doneckom regióne ofenzívu. „Nepripravujeme sa na obkľúčenie, pripravujeme sa na akciu,“ povedal Alexander Borodaj v rozhovore pre internetové vydanie ruského denníka Gazeta v Moskve.

Borodaj, ktorého povstalci vymenovali za premiéra Doneckej ľudovej republiky, však tvrdí, že odchod zo Slavianska dá separatistom možnosť koncentrovať sa na bojovú silu. K dispozícii majú tanky, obrnené vozidlá a raketový systém. Ozbrojené skupiny povstalcov sa usídlili po odchode zo Slavianska v meste Doneck.

V pondelok zničili železničný most vedúci ponad hlavnú cestu smerujúcu do Donecka a sú odhodlaní blokovať vstup do dvoch hlavných miest separatistického regiónu Doneck a Luhansk. Borodaj povedal, že situáciu na Ukrajine konzultuje s Moskvou, no vraj nepozná jej plány a z Ruska údajne nedostáva nijakú finančnú pomoc.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina