Vodca doneckých rebelov uvažuje o nájomnej armáde

O "napätom pokoji pred búrkou" píšu v stredu podľa agentúry Interfax mestské úrady východoukrajinského Donecku na svojich internetových stránkach.

09.07.2014 12:53
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Pro-ruské jednotky (na snímke z júna 2014) sa presúvajú v Donecku na tankoch.
debata (96)

Doteraz pokojný život obyvateľov metropoly povstaleckej „Doneckej ľudovej republiky“ podľa denníka Ukrajinská pravda znepokojuje jedného z vodcov povstalcov Igora Girkina (Strelkova), ktorý varuje, že mesto nie je pripravené na obliehanie.

„Minister obrany“ doneckých rebelov v miestnej televízii priznal, že Doneck teraz nedokáže čeliť ukrajinskej armáde. Vedie mierový život a jeho situácia podľa Girkina zodpovedá stavu, v akom bolo pred dvoma mesiacmi iné mesto Doneckej oblasti – Slaviansk, ktorý uplynulý víkend ukrajinské vládne sily dobyli.

Girkin priznal, že povstalci majú problémy s obranou Donecka aj kvôli veľkým stratám, ktoré v poslednom čase utrpeli. Starosti im robí tiež nedostatočné tylové zabezpečenie a zásobovanie. Bojovníkov je podľa Girkina na miliónové mesto málo. Je vraj potrebné zohnať osem až desaťtisíc ďalších ľudí, či už „prídu sami, alebo budú pozvaní“.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti sa v tejto súvislosti Girkin zveril so zámerom vytvoriť Doneckú „nájomnú armádu“. Jej príslušníci by mali dostávať žold päť až osem tisíc hrivien (približne 493 eur) mesačne.

Separatisti sa pred tlakom vládnych síl začali od víkendu sťahovať do hlavných miest oboch separatistických oblastí na východe Ukrajiny – Donecka a Luhanska, kde sa plánujú postaviť vládnym silám na odpor. V Luhansku, podobne ako v Donecku, neboli v noci hlásené žiadne strety.

Iný vodca doneckých vzbúrencov Andrej Purgin ruskému denníku Komsomoľskaja pravda povedal, že v súčasnosti pokoj zbraní nepripadá do úvahy. Tvrdil pritom, že jednotky ukrajinskej armády, Národnej gardy a vojsk ministerstva vnútra zapojené do operácie proti vzbúrencom nevytvorili dostatok koridorov pre odchod civilného obyvateľstva z oblastí bojov.

Okrem toho žiadal, aby Kyjev objasnil osud štyroch stoviek „nezvestných“ povstalcov. „Boli vzatí ako rukojemníci … Prezident Petro Porošenko by mal ísť pred haagsky tribunál pre vojnové zločiny,“ dodal v tejto súvislosti.

Purgin sa tiež vyslovil za to, aby na východ Ukrajiny prišlo viac pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Malo by ich vraj byť aspoň 400, z toho 150 z Ruska.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #separatisti #Luhansk #Slaviansk