Netanjahu: Izrael zosilní útoky na Pásmo Gazy

Izraelské bojové lietadlá podnikli v noci na stredu ďalších 160 náletov proti cieľom radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy. Počas stredy potom v útokoch pokračovali. Reagujú tak na pokračujúce ostreľovanie Izraela raketami. Podľa izraelského denníka Haaretz si nálety už vyžiadali 42 mŕtvych Palestínčanov, vrátane niekoľkých detí. Radikáli vypálili na územie Izraela od polnoci najmenej 48 striel.

09.07.2014 17:00 , aktualizované: 20:30
Mideast Israel Palestinians Foto: ,
Palestínčania prechádzajú troskami domu po tom, čo bol zasiahnutý izraelským útokom.
debata (1)

Premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že sa vláda rozhodla „ďalej zosilniť útoky proti Hamasu“. „Hamas zaplatí vysokú cenu za ostreľovanie izraelských občanov. Bezpečnosť izraelských občanov je na prvom mieste. Operáciu rozšírime a budeme v nej pokračovať, kým neskončia útoky na naše mestá a nevráti sa pokoj,“ uviedol Netanjahu po zasadnutí bezpečnosťou rady štátu. O situácii v oblasti vraj v stredu diskutoval tiež so šéfom OSN Pan Ki-munom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym.

Vojenský hovorca generál Moti Almoz v stredu ráno armádnemu rozhlasu povedal, že nočné nálety mierili na 120 miest, z ktorých palestínski radikáli odpaľujú rakety, na desať veliteľských stanovíšť Hamasu a na „množstvo tunelov“. Od začiatku operácie proti radikálom už podľa generála bolo vykonaných 430 leteckých útokov.

Hamas začal ostreľovanie izraelského územia po zatknutí stoviek jeho členov hnutia na Západnom brehu Jordánu v súvislosti s pátraním po troch izraelských študentoch. Tých potom našli mŕtvych.

Armádny rozhlas tiež informoval, že na Tel Aviv bolo ráno z Pásma Gazy vypálených najmenej päť striel. Protiraketový systém Iron Dome ich ale dokázal ešte za letu zničiť. Jedna raketa dopadla tiež v blízkosti mesta Hadera severne od Tel Avivu. Pobrežné mesto je pritom vzdialené asi 120 kilometrov od Pásma Gazy, takže raketa podľa armádneho hovorcu dopadla do zatiaľ vôbec najväčšej vzdialenosti.

Cieľmi Palestíncov sú izraelské mestá

Izrael najväčšou leteckou ofenzívou za takmer dva roky reaguje na ostreľovanie juhu krajiny raketami vypálenými práve z Pásma Gazy. Desiatky striel, ktoré v utorok večer vyleteli na Izrael, dosiahli až do severnej časti židovského štátu. Palestínske radikálne hnutie Hamas uviedlo, že mierilo aj na najväčšie miestne mesto Haifu. Cieľom palestínskeho ostreľovania sú ale aj Tel Aviv a Jeruzalem.

Večer armáda oznámila, že militanti vypálili tri rakety aj smerom na jadrový reaktor Dimona v Negevskej púšti na juhu Izraela. Jednu z rakiet zachytil protiraketový systém, dve dopadli do voľného priestranstva. Nikto nebol zranený a nedošlo ani k žiadnym škodám, informoval armádny hovorca.

Prezident palestínskej autonómie Mahmúd Abbás v stredu po mimoriadnom rokovaní vlády obvinil Izrael z toho, že v Gaze pácha vážne zločiny. „Toto je genocída – vraždy celých rodín spáchané Izraelom, genocída voči palestínskemu ľudu,“ povedal Abbás.

Už predtým sa objavili informácie, že palestínsky vodca hovoril so zástupcami Hamasu, ktorí podľa neho majú záujem na uzavretí prímeria. Možným sprostredkovateľom rozhovorov môžu byť Egypťania. Hovorca egyptského ministerstva zahraničia však uviedol, že zatiaľ žiadne vyjednávania neprebiehajú.

Izraelčania avizujú ďalšie boje, Obama vyzýva na mier

Izraelský premiér Netanjahu v pondelok naznačil, že Izrael by mohol siahnuť k pozemnej operácii. Na svojom bezpečnostnom zasadnutí vláda už predtým schválila povolanie 40-tisíc záložníkov. Tí sa do akcií nezapoja hneď, ale majú byť pripravení pre prípad rozšírenia operácie, oznámila tamojšia armáda.

Generál Moti Almoz v stredu ráno v rozhlase uviedol, že začatá operácia potrvá aj v nasledujúcich dňoch. Nič bližšie k tomu ale povedať nechcel, ani k možnej pozemnej operácii v Pásme Gazy. Tiež minister obrany Moše Jaalon v stredu uviedol, že kroky proti Hamasu budú pokračovať a v najbližších niekoľkých dňoch sa ešte rozšíria. „Zabíjame teroristov rôznej dôležitosti a táto operácia bude pokračovať a bude sa stupňovať,“ povedal minister.

Americký prezident Barack Obama v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejní nemecký denník Die Zeit uviedol, že obe strany konfliktu by mali konať s rozvahou, bez snahy o pomstu. Izraelčania aj Palestínčania by mali vraj byť takisto pripravení „riskovať mier“. „Jediným riešením je demokratický židovský štát, ktorý žije v mieri a bezpečí, bok po boku so životaschopným, nezávislým palestínskych štátom,“ uviedol ďalej v rozhovore Obama.

Na zmiernenie napätia vyzvalo i ministerstvo zahraničia USA. „Máme obavy o bezpečnosť civilistov na oboch stranách,“ uviedla hovorkyňa Jen Psakiová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Barack Obama #Pásmo Gazy #Rakety #ostreľovači #Benjamin Netanjahu #Mahmúd Abbás