Rusi uväznili ukrajinskú pilotku, Kyjev protestuje proti únosu

Ruský súd vo Voroneži v stredu až do konca augusta uvalil na ukrajinskú pilotku Nadeždu Savčenkovú (33) vyšetrovaciu väzbu pre podozrenie, že sa minulý mesiac podieľala na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny. Prípad sa medzitým stal predmetom diplomatického sporu: Kyjev protestuje proti únosu dôstojníčky ukrajinského letectva a dožaduje sa jej vrátenia. Moskva však tvrdí, že Savčenková sa vraj dostala do Ruska ako zbeh.

09.07.2014 17:30
Nadežda Savčenková, Ukrajina, pilotka, únos,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková hovorí s novinármi krátko po jej zadržaní v Luhansku.
debata (134)

Pilotku najprv zajali proruskí separatisti na východe Ukrajiny, kým sa po týždni márnych pokusov o výmenu zajatcov naraz objavila vo voronežskej väznici. Podľa Kyjeva je to ďalší dôkaz, že separatisti tesne spolupracujú s ruskými tajnými službami.

„Očakávame, že ruská strana prijme opatrenia na bezpodmienečné prepustenie Nadeždy Savčenkovej a jej rýchly návrat do vlasti,“ uviedla ukrajinská diplomacia. Podľa verzie ruských vyšetrovateľov Savčenková, inak členka posádky bojového vrtuľníka Mi-24 ukrajinskej armády, počas júnovej dovolenky vstúpila do dobrovoľníckej jednotky bojujúce pri Luhansku. Tam tiež odovzdala súradnice skupiny ruských novinárov a civilistov, ktorú vzápätí vládne sily ostreľovali z mínometov. V dôsledku toho dvaja novinári zahynuli.

Savčenková potom vraj prešla cez hranice Ruska pod pláštikom utečenkyne, bola však rozpoznaná a „zatknutá v prísnom súlade so zákonom“. Obvinenia si vypočula v prítomnosti obhajcu a tlmočníka, oboznámené s prípadom bolo tiež ukrajinské veľvyslanectvo.

„Neraz sme hovorili, že za vojnové zločiny, spáchané na území Ukrajiny, sa budú musieť zodpovedať všetci, ako páchatelia, tak objednávatelia,“ vyhlásil hovorca vyšetrovateľov Vladimir Avakov. Ďalší na rade má vraj byť ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov a dnepropetrovský gubernátor Ihor Kolomojskyj.

Ukrajinská strana protestuje

O osud Savčenkovej sa osobne zaujíma ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý podľa agentúry RIA Novosti nariadil prokurátorom a diplomatom objasniť všetky okolnosti a podniknúť kroky na oslobodenie pilotky. Podľa prezidentových ľudí ide o „absolútne neprijateľnú situáciu“.

Savčenková, absolventka výsadkárskej školy, účastníčky misie v Iraku a potom absolventka Charkovskej univerzity leteckých síl, sa už skôr stala verejne známou osobou, keď ako reprezentantka armády vystupovala v niekoľkých šou a reláciách.

Médiá pripomínajú, že spor okolo Savčenkovej vzbĺkol práve v okamihu, keď Moskva vehementne protestuje proti únosu svojho občana, syna ruského poslanca Valerija Selezňova Romana, ktorého americkí agenti zatkli na Maledivách pre podozrenie z počítačového pirátstva a krádeže údajov o kreditných kartách.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pilot #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Nadežda Savčenková