V Severnej Kórei žije až 30 unesených Japoncov

Severokórejská vláda odovzdala Japonsku zoznam 30 nezvestných jeho občanov, ktorí stále žijú v izolovanej krajine. Podľa štvrtkových informácií tamojších médií ide teda o trojnásobne vyšší počet ľudí, ako si vláda premiéra Šinza Abeho pôvodne myslela.

10.07.2014 22:25
debata (1)

Japoncov na sever Korejského polostrova zrejme uniesli pred viac ako 30 rokmi, pričom Severokórejčania doteraz hovorili o približne ôsmich stále živých obetiach únosov. Ich osud si dal za prioritu objasniť práve Abe. Jeho vláda koncom júna obmedzila niektoré sankcie voči Pchjongjangu. Bola to reakcia Tokia na májové informácie o plánoch Severnej Kórey opätovne vyšetriť únosy.

KĽDR sa v roku 2002 priznala k únosu japonských občanov v 70. a 80. rokoch pre špionážne účely. Doteraz sa do Japonska vlasti vrátili piati z nich spoločne s ich rodinnými príslušníkmi. Ďalších osem Japoncov za nejasných okolností zomrelo, no minimálne desať ďalších podľa medializovaných informácií stále žije.

Prostredníctvom unesených chceli Severokórejčania spoznať japonskú kultúru a zvyky pre potreby tajných služieb. Unesené boli odhadom desiatky a možno až stovky ľudí.

Začiatkom júna japonská vláda pripustila, že v záujme prelomu v objasnení ich osudov zvažuje Abeho na návštevu Severnej Kórey.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #únos #Šinzo Abe