Nemecko si stojí za rozhodnutím vyhostiť špióna USA

Rozhodnutie Nemecka požiadať šéfa pobočky CIA v Berlíne, aby opustil krajinu, bola adekvátna a nevyhnutná odpoveď na čerstvé podozrenia týkajúce sa americkej špionáže v Berlíne.

11.07.2014 14:17
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.
debata (20)

V piatok to povedal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. „Naše rozhodnutie požiadať súčasného predstaviteľa amerických tajných služieb, aby opustil Nemecko, je správne rozhodnutie, nevyhnutný krok a adekvátna reakcia na porušenie dôvery, ku ktorej došlo,“ povedal Steinmeier novinárom. „Potrebujeme a očakávame vzťah založený na dôvere,“ dodal.

Podľa jeho slov je však silné transatlantické partnerstvo mimoriadne dôležité vzhľadom na dané medzinárodné krízy. Steinmeier preto plánuje svojmu americkému kolegovi Johnovi Kerrymu cez víkend vo Viedni povedať, že Nemecko je odhodlané oživiť partnerstvo na základe vzájomnej dôvery.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už vo štvrtok označila sledovanie a odpočúvanie spojencov za mrhanie energiou. Vyjadrila sa tak v súvislosti s odhaleným tajným agentom pracujúcim na ministerstve obrany v Berlíne pre americké tajné služby. Nemeckého pracovníka zahraničnej rozviedky obvineného z dvojitej špionáže si údajne najala americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Cieľom celej operácie bolo „získanie obrazu o tom, ako funguje nemecká vláda“.

Podľa medializovaných informácií predal dvojitý agent Američanom niekoľko citlivých prísne tajných dokumentov. Kauza môže naštrbiť už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po minuloročnom prevalení sledovania Merkelovej mobilného telefónu zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #CIA #špión