V politike je len šesť týždňov, ide si vziať kreslo premiéra

Mnohí sklamaní Slovinci vkladajú nádej do politického nováčika. Miro Cerar síce založil stranu nesúcu jeho meno iba nedávno, ale už môže chystať oslavu na zajtrajší večer.

12.07.2014 09:50
Miro Cerar Foto: ,
Miro Cerar, 50–ročný nováčik slovinskej politiky, má so svojou stranou jednoznačnú šancu zvíťaziť v predčasných parlamentných voľbách.
debata (3)

Predčasné parlamentné voľby majú totiž jasného favorita. Podľa viacerých prieskumov v nich zvíťazí Strana Mira Cerara (SMC).

Univerzitný profesor práva vysvetľuje záujem ovplyvniť chod štátu rozčarovaním z posledných rokov. „Vstupujem do politiky, pretože viem, že situácia v Slovinsku je taká zlá, že potrebujeme nových ľudí, myšlienky a spôsoby,“ zdôraznil podľa agentúry Reuters. Jeho strana, ktorá vznikla 2. júna, by mohla vyhrať so ziskom takmer 40 percent hlasov. V takom prípade sa zrodí koaličná vláda, v ktorej bude premiérom 50-ročný Cerar.

Zvučné pozadie

Líder SMC je syn uznávaných rodičov. Otec zbieral zlaté medaily v gymnastike. Matka bola generálna prokurátorka a ministerka spravodlivosti. „Pridržiavam sa rovnakých princípov ako ona. Politici musia byť čestní, oddaní hodnotám a pracovať v prospech Slovinska,“ poznamenal pre Reuters.

Cerar zvykne spomínať na to, že už dávno tu nemusela byť celá rodina. V roku 1981 sa chystali na Korziku. Mladšia sestra Cerara však ochorela a rodičia zrušili dovolenku. Lietadlo, ktorým mali cestovať, krátko pred pristátím narazilo do hory, pričom zahynulo všetkých 180 ľudí na palube.

Na ceste k moci pomáha Cerarovi rozčarovanie mnohých voličov z politických korupčných škandálov jeho súperov a nespokojnosť s ekonomickou a sociálnou situáciou. „Slovinsko, ktoré vstúpilo do EÚ v roku 2004 a bolo dávané za vzor, o štyri roky neskôr ťažko zasiahla hospodárska kríza,“ pripomenula agentúra AFP.

Dvojmiliónová krajina sa zo zlých čias ešte vonkoncom nevyliečila. Napríklad kým miera nezamestnanosti dosahovala v roku 2006 necelých 9 percent, v súčasnosti je bez práce 13 percent obyvateľov. Ťažko sa žije najmä v regióne Pomurje, kde vlastný zdroj obživy chýba až pätine ľudí. „Kríza spôsobila, že v oblasti so 120-tisícovou populáciou stratilo zamestnanie po zatvorení fabrík 2 700 Slovincov,“ upozornila AFP. Mnohí miestni sa môžu spoľahnúť iba na sezónne práce v blízkom Rakúsku.

Cerar sľubuje voličom hospodársky rozvoj a sociálnu stabilitu. Nedá sa pritom o ňom jednoznačne povedať, či je ľavičiar, alebo pravičiar. Mimochodom, veď sám poukazuje na to, že má nezávislé zmýšľanie. Podporuje predaj menších štátnych firiem do súkromných rúk, ale na opačnej strane odmieta privatizáciu veľkých podnikov. Ak to bude možné, pokúsi sa zastaviť proces predaja väčšinového balíka akcií telekomunikačnej spoločnosti, lebo ju považuje za strategicky významnú.

Chce viac investícií

Takmer istému novému premiérovi by sa pozdávalo, keby sa štát lepšie zaujímal o oživenie hospodárskeho rastu. Doterajšiemu politickému vedeniu vyčíta, že sa príliš zaujímal o záchranu bánk namiesto toho, aby niekoľko miliárd eur nalieval do iných oblastí. Politický nováčik s veľkými plánmi bude mať určite ťažké začať vracať Slovinsko na stupienok, na ktorý patrilo v roku 2007, keď prijalo euro. Krajina mala vtedy najrýchlejšie rastúcu ekonomiku v celej eurozóne.

Očakáva sa, že povolebné rokovania budú zdĺhavé. Jednak Cerar bude hľadať koaličného partnera v letnom období, jednak by nemalo vyzerať ľahko zosúladenie predstáv lídra SMC s politikmi, s ktorými môže predstúpiť pred parlament, aby požiadal o vyslovenie dôvery novej vláde. Problém môže vzniknúť hlavne v otázke veľkej privatizácie. Jej stúpenci, na rozdiel od Cerara, ju považujú za nevyhnutný krok k plátaniu diery v rozpočtovom deficite.

Úspešní rodičia Mira Cerara

  • Otec Miroslav Cerar (má 74 rokov) je slávny športovec. Zlaté medaily získal na dvoch letných olympiádach (1964 a 1968) v gymnastike za cvičenie na koni na šírku s držadlami. Titul priniesol aj z troch svetových a deviatich európskych majstrovstiev. Bol 13-násobným domácim šampiónom a 9-krát ho vyhlásili za juhoslovanského atléta roka.
  • Matka Zdenka Cerarová (vlani zomrela vo veku 70 rokov) bola v mladosti dvojnásobnou juniorskou juhoslovanskou šampiónkou v gymnastike. Potom pracovala ako trénerka a rozhodkyňa. V roku 1999 sa stala prvou ženou v Slovinsku, ktorá šéfovala generálnej prokuratúre. Odtiaľ zamierila do funkcie ministerky spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Miro Cerar