Merkelová nevie, či USA zmenia špionážne spôsoby

Obmedzia Spojené štáty sledovanie spojencov? Nemecká kancelárka Angela Merkelová si nie je po sérii špionážnych škandálov istá, ale dúfa v to.

14.07.2014 07:15
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (15)

"Myslím, že nie je jednoduché presvedčiť Američanov, aby úplne zmenili spôsob, akým ich tajné služby pracujú,“ povedala politička v rozhovore pre televíziu ZDF. Merkelová zároveň pripomenula USA, že časy sa zmenili. "Nežijeme už v studenej vojne a sme vystavení iným hrozbám. Mali by sme sa koncentrovať na to, čo je dôležité,“ vyhlásila kancelárka.

Momentálne problémy vo vzťahoch medzi Berlínom a Washingtonom spôsobil pokračujúci záujem amerických tajných služieb o Nemecko. Vlani vyšlo najavo, že Národná bezpečnostná  agentúra odpočúvala Merkelovej telefón. Pred niekoľkými dňami zase nemecké úrady zatkli príslušníka vlastnej rozviedky, ktorý odovzdával materiály CIA. Ďalšiu osobu, ktorá pracuje na ministerstve obrany, Berlín vyšetruje. Nemecko zároveň požiadalo vrcholného predstaviteľa amerických tajných služieb, aby opustil územie krajiny.

"Nie je to o tom, ako som bola nahnevaná,“ odpovedala Merkelová na otázku ZDF, ako vníma tieto škandály. "Pre mňa je to znak, že máme od základov odlišné predstavy koncepcie práce tajných služieb,“ tvrdí kancelárka.

"Nemecko postupne získalo viac sebadôvery, ako si ísť vlastnou cestou a nesúhlasiť s USA,“ povedal pre Pravdu Hans Kundnani z Európskej rady pre zahraničné vzťahy. "Počas studenej vojny sa vtedajšie západné Nemecko a Spojené štáty potrebovali oveľa viac ako v súčasnosti. Teraz je cena za roztržku, akú práve vidíme, nižšia,“ tvrdí Kundnani.

Podľa agentúry Bloomberg si však USA chceli Nemecko udobriť. Americký veľvyslanec v Berlíne John Emerson vraj ponúkol Merkelovej špeciálnu dohodu o spolupráci medzi tajnými službami oboch krajín. Amerika ju má len so štyrmi štátmi sveta. Nemecko to však odmietlo.

Možno aj preto sa zdá, že Washington prejavil nespokojnosť nad tým, ako sa Berlín k aféram stavia. "Akékoľvek nezhody, ktoré máme, najefektívnejšie vyriešime prostredníctvom osvedčených súkromných kanálov, nie cez médiá,“ vyhlásil na adresu Nemecka John Earnest, hovorca Bieleho domu.

Republikánsky šéf výboru pre kontrolu tajných služieb v Snemovni reprezentantov Mike Rogers zase v CNN Berlínu odkázal, že sa má správať dospelo a že americké tajné služby zachránili životy nemeckých občanov.

"Nepredpokladám však, že Amerika bude reagovať dramaticky. To, že jej Nemecko vyhostilo predstaviteľa tajných služieb, berú USA ako symbolický krok. Celkovo však Spojené štáty môžu vnímať Nemecko ako krajinu, ktorá je menej ochotná spolupracovať. Takže zostane partnerom, ale komplikovaným. Príkladmi v tejto kategórii sú Francúzsko či Turecko,“ vysvetlil Kundnani. 

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #USA #špionáž #Angela Merkelová