V Nemecku zvažujú pre špiónov návrat k písacím strojom

Do nemeckého Spolkového snemu sa možno vrátia písacie stroje. Poslanecký výbor, ktorý preveruje činnosť americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) v Nemecku, zvažuje ich využitie pre prácu s tajnými materiálmi, aby sťažil ich prípadnú krádež. V televízii ARD to povedal predseda výboru Patrick Sensburg.

14.07.2014 12:31
debata (12)

Výbor pre vyšetrenie činnosti NSA zriadil Spolkový snem v reakcii na zverejnenie materiálov, ktoré z NSA vyniesol bývalý analytik tejto tajnej služby Edward Snowden. Podľa zverejnených dokumentov NSA sledovala elektronickú komunikáciu státisícov ľudí po celom svete, okrem iného sledovala aj mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej a jej predchodcu Gerharda Schrödera.

„Na rozdiel od ostatných vyšetrovacích výborov preverujeme veci, ktoré stále prebiehajú. Činnosť rozviedok sa v Nemecku neskončila, pokračuje ďalej,“ povedal Sensburg. Informácie, s ktorými výbor pracuje, sú preto podľa neho mimoriadne citlivé a je potrebné hľadať opatrenia, ako ich chrániť.

„Prirodzene sa snažíme svoju vnútornú komunikáciu zabezpečiť. Posielame zašifrované e-maily, používame šifrovacie telefóny a máme aj ďalšie opatrenia, o ktorých teraz pochopiteľne nebudem nič hovoriť,“ uviedol Sensburg v ARD. Podľa neho je ale potrebné zvážiť aj možnosť, že by sa tajné dokumenty úplne prestali využívať v elektronickej podobe a výbor by sa vrátil k používaniu písacích strojov. Pri papierových kópiách je podľa Sensburga ľahšie ochrániť materiály pred krádežou.

Potreba chrániť tajné dokumenty Spolkového snemu zosilneli po tom, čo bol na začiatku júla zatknutý pracovník Spolkovej spravodajskej služby (BND), ten údajne ako dvojitý agent dodával informácie Spojeným štátom. Zadržaný muž vraj vyzradil aj informácie týkajúce sa výboru, ktorý vyšetruje činnosť NSA. Podľa Sensburga sa ale údajný dvojitý agent nedostal k tajným materiálom, s ktorými výbor pracuje.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #USA #špionáž #písací stroj