Vojenská prehliadka v Paríži pripomenula prvú svetovú vojnu

Tradičnej vojenskej prehliadky v centre Paríža pri príležitosti štátneho sviatku sa tento rok zúčastnili vojenskí a civilní zástupcovia 72 krajín, ktoré sa zapojili do prvej svetovej vojny. Od jej vypuknutia koncom mesiaca uplynie 100 rokov.

14.07.2014 15:15
vojenská prehliadka, Paríž, 1. svetová vojna,... Foto: ,
Vojenská prehliadka na parížskom Champs-Elysees
debata (3)

Sprievod začala stovka vojakov v uniformách prvej svetovej vojny. „Pôjde o výnimočný štátny sviatok, pretože bude medzinárodný,“ povedal začiatkom roka prezident François Hollande. Pri príležitosti štátneho sviatku hlava štátu popoludní prehovorila v ​​priamom televíznom prenose k domácim i zahraničným otázkam.

Francúzsky prezident Francois Hollande počas...
Alžírski vojaci na Champs-Elysees
+16Francúzski vojaci v uniformách, aké sa nosili...

Veľký počet krajín bojujúcich vo vojnovom konflikte v rokoch 1914–1918 bol daný predovšetkým tým, že hlavné európske znepriatelené mocnosti zapojili do bojov svoje kolónie a ďalšie svoje zámorské územia. V pondelkovom sprievode pochodovali aj traja alžírski vojaci, čo miestny parlamentný nacionalistický Národný front odsúdil a označila za „nedôstojnú provokáciu“. Alžírsko bolo francúzskou kolóniou a samostatnosť získalo v polovici 20. storočia po rokoch tvrdých bojov proti Francúzom.

Francúzske úrady zdôvodnili prítomnosť Alžírčanov, Tunisanov a Maročanov tým, že v prvej svetovej vojne bojovalo v radoch francúzskej armády celkom až 130-tisíc mužov z týchto krajín a viac ako 25-tisíc ich pritom padlo.

Konflikt, ktorý sa okrem iného skončil rozpadom Rakúska-Uhorska a vznikom Československa a ďalších štátov, si vyžiadal okolo desať miliónov mŕtvych a ďalšie milióny nezvestných.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #1. svetová vojna