Philip Hammond je novým britským ministrom zahraničia

Britský minister zahraničia William Hague oznámil v pondelok večer svoju rezignáciu po štyroch rokoch vo funkcii šéfa britskej diplomacie.

15.07.2014 06:55 , aktualizované: 11:33
Philip Hammond Foto: ,
Nový britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.
debata

Minister odstúpil s okamžitou platnosťou v rámci plánovaných rozsiahlych zmien vo vláde pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Hague zdôraznil, že jeho odchod z postu je dobrovoľný a že po voľbách v máji 2015 plánuje odísť z politiky.

Williama Haguea nahradil doterajší minister obrany Philip Hammond. Oznámil to v utorok britský premiér David Cameron. Hammond je známy euroskeptik. Podľa agentúry Reuters nedávno povedal, že by bol za odchod Británie z EÚ, ak sa Cameronovi nepodarí dohodnúť pre Britov lepšie podmienky členstva.

Cameron už skôr sľúbil voličom, že v prípade svojho víťazstva v budúcich parlamentných voľbách usporiada referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. Pred plebiscitom sa bude snažiť vyrokovať nové výhodnejšie podmienky britského členstva, ktoré by hovorili za zotrvanie Británie v Únii.

Cameron ohlásil aj ďalšie zmeny svojho kabinetu. Konzervatívny premiér sa podľa médií rozhodol omladiť kabinet a mať v ňom viac žien v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v máji 2015. Podľa analytikov tak chce zvrátiť prepad voličských preferencií.

Portál dailymail.co.uk o zmenách vo vláde informuje ako o „noci dlhých nožov u toryov“. „Je to masaker,“ citoval dailymail.co.uk jedného z popredných členov Konzervatívnej strany. Cameron sa podľa niektorých názorov ráznymi zmenami vo vláde vydal na tenký ľad, pretože časť vplyvných straníkov už proti tomu protestovala.

Oproti iným ministrom, ktorých sa Cameron teraz zbavil, zostáva Hague členom vlády a blízkym spojencom premiéra. Stane sa totiž lídrom Dolnej snemovne, ktorého funkcia je súčasťou britskej vlády na úrovni ministra, a bude Cameronovi pomáhať s predvolebnej kampaní.

Vo funkcii v pondelok skončil aj minister školstva David Willetts, minister pre políciu Damian Green, minister bez portfólia Kenneth Clarke či minister pre Severné Írsko Andrew Robathan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Villiam Hague #Philip Hammond