Erdogan: Izrael pácha masakru a svet mlčí

Turecký premiér Recep Erdogan v utorok opätovne kritizoval Izrael za ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy.

15.07.2014 15:36 , aktualizované: 15:48
debata (28)

Podľa dlhoročného tureckého lídra sa židovský štát dopúšťa na palestínskych moslimoch „masakry“. Erdoganovi sa navyše nepáči, že svet mlčí a nikto okrem Turkov im nepovedal, aby „prestali“. Tradičný kritik izraelskej politiky sa taktiež vyjadril k raketovým útokom zo strany palestínskeho militantného hnutia Hamas ovládajúceho Gazu.

Kandidát na tureckého prezidenta poukázal na to, že na rozdiel od útokov izraelskej armády na palestínskom území nikto pri raketových útokoch na Izrael nezomrel. Ako v utorok dodal, „Izrael pokračuje v štátom podporovanom terorizme, dokedy bude svet mlčať?“

Izraelská vláda v utorok schválila prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré predložil Egypt. Prímerie tak bolo z izraelskej strany schválené len pár minút pred týmto termínom. Palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy, návrh na prímerie odmieta s tým, že návrh je pre nich „neprijateľný“.

Popredný predstaviteľ Hamasu Ismail Haníja pred tým síce naznačil, že nádej na prímerie existuje, hovorca tejto radikálnej politickej organizácie Fauzi Barhúm však následne povedal, že zavedenie pokoja zbraní bez celkovej dohody nie je pravdepodobné. Brigády Kásam už skôr ohlásili, že o prímerie nestoja. (Viac v článku…)

Násilie je vyústením napätia spôsobeného júnovým únosom a zabitím troch izraelských tínedžerov a následným upálením palestínskeho mladíka.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Turecko #Recep Tayyip Erdogan