Bombový útok v Afganistane zabil najmenej 89 ľudí

Pri samovražednom bombovom atentáte vo východnom Afganistane zomrelo najmenej 89 ľudí, vrátane mnohých žien a detí.

15.07.2014 15:42
Afganistan, bomba Foto: ,
Afganci na mieste bombového útoku v provincii Paktika.
debata (1)

Po explózii nálože ukrytej vo vozidle na navštevovanom trhovisku v okrese Urgun v provincii Paktika sú navyše desiatky zranených, informovala agentúra AP s odvolaním sa na armádne zdroje. K tomuto útoku, k jednému z najkrvavejších v histórii krajiny, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Do tejto oblasti ležiacej neďaleko hraníc s Pakistanom boli vyslané dva vrtuľníky a osem sanitiek, aby dopravili zranených do nemocníc v okolí. Miestna nemocnica je už preplnená. Silný výbuch zničil 20 obchodov a niekoľko áut.

V čase útoku bolo trhovisko plné nakupujúcich ľudí. Medzi obeťami je väčšina civilistov a asi dvaja policajti.

K útoku sa doteraz nikto neprihlásil, islamistické hnutie Taliban podľa Reuters zaslalo médiám vyjadrenie, v ktorom sa od tohto útoku dištancovalo a uviedlo, že „veľmi ľutuje tieto útoky spáchané na miestnych ľudí“.

„Bol to veľmi brutálny samovražedný útok proti civilistom. Nie je tam v blízkosti žiadna vojenská základňa,“ citovala agentúra Reuters jedného z oficiálnych predstaviteľov okresu Urgun.

Niekoľko hodín pred výbuchom na trhu v Paktice vybuchla na ceste v metropole Kábul iná bomba, ktorá zničila dodávku, ktorá viezla sedem osôb, zamestnancov tlačového oddelenia prezidentského paláca. Dvaja pasažieri pri tom zahynuli, ďalšie osoby boli zranené. K tomuto útoku sa Taliban prihlásil.

OSN minulý týždeň upozornila na rastúci počet usmrtených a zranených civilistov v afganskej vojne; táto bilancia sa počas prvého tohtoročného polroka zvýšila skoro o štvrtinu oproti minulému roku.

Taliban zosilňuje boje s blížiacim sa hromadným odchodom zahraničných jednotiek, ktorý sa plánuje koncom roka. Západní spojenci na čele s USA zvrhli v roku 2001 vládu Talibanu v rámci boja proti islamskému terorizmu. Islamisti veria, že porazia nové afgánske vládne sily a vrátia sa k moci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #atentát #mŕtvi