Obama hovoril s Merkelovou o špionáži, Ukrajine aj Iráne

Americký prezident Barack Obama v utorok večer telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou prvýkrát od špionážneho škandálu, ktorý narušil vzťahy a dôveru medzi Nemeckom a USA.

16.07.2014 07:53
Barack Obama, Angela Merkelová Foto: ,
Barack Obama a Angela Merkelová na archívnej snímke.
debata (22)

Lídri oboch krajín sa dohodli na zintenzívnení a vylepšení spolupráce v oblasti tajných služieb. Dôležitou témou bol aj pokračujúci konflikt na Ukrajine a rokovania o jadrovom programe Iránu.

„Prezident a kancelárka si vymenili názory na americko-nemeckú spoluprácu tajných služieb a na spôsoby vylepšenia ich spolupráce,“ píše sa vo vyhlásení Bieleho domu. V prípade Ukrajiny sa Obama a Merkelová podľa vyhlásenia zhodli, že Rusko musí urobiť viac na zastavenie násilia. Moskva by mala ukončiť prepravu zbraní a bojovníkov cez hranice do Ukrajiny a mala by tiež presvedčiť separatistov, aby prepustili všetkých rukojemníkov. „Hovorili o pokračujúcej podpore separatistov zo strany Ruska a o eskalácii konfliktu za posledné dni,“ píše sa vo vyhlásení. USA a EÚ už v tejto súvislosti zvažujú prijatie ďalších sankcií voči Rusku.

V Nemecku nedávno odhalili tajného agenta pracujúceho na ministerstve obrany v Berlíne pre americké tajné služby. Nemeckého pracovníka zahraničnej rozviedky obvineného z dvojitej špionáže si údajne najala americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Cieľom celej operácie bolo „získanie obrazu o tom, ako funguje nemecká vláda“. Merkelová, ktorú aféra rozhnevala, sa už vyjadrila, že špehovanie spojencov je podľa nej strata času aj energie. Kauza ešte viac naštrbila už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po minuloročnom prevalení sledovania Merkelovej mobilného telefónu zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

22 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Barack Obama #Angela Merkelová