Na východe Ukrajiny sa ďalej bojuje, separatisti vraj útočia

Pokusy o rokovania s proruskými separatistami na Ukrajine neuspeli, konštatovala podľa agentúry AFP kontaktná skupina, zložená zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

16.07.2014 10:37 , aktualizované: 15:30
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Dve ruské obrnené vozidlá neďaleko hraníc s Ukrajinou pri ruskom meste Doneck.
debata (770)

Povstalci medzitým podľa ukrajinských médií prešli do útokov na pozície ukrajinskej armády na pohraničných prechodoch s Ruskom. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Európsku úniu, aby na summite v Bruseli sprísnila sankcie proti Rusku za podporu separatistov na východe Ukrajiny.

„Bohužiaľ, videokonferencia so separatistami, naplánovaná na utorok, sa nekonala. Svedčí to o tom, že separatisti nie sú ochotní zapojiť sa do dôležitých rokovaní o obojstranne uznávanom prímerí,“ uviedla kontaktná skupina vo vyhlásení, zverejnenom na webe OBSE.

Vládne jednotky počas uplynulej noci v Doneckej a Luhanskej oblasti opäť čelili paľbe povstalcov z raketometov, mínometov a samohybných húfnic, na čo odpovedali odvetným bombardovaním povstaleckých pozícií. Straty sa podľa webu denníka Ukrajinská pravda ešte upresňujú.

Rebeli podľa agentúry Unian od rána útočia na jednotky Národnej gardy pri obci Marynivka, kde sa nachádza aj pohraničný priechod s Ruskom. Gardistom sa podarilo útoky vedené za paľby tankov, mínometov a riadených striel odraziť, ale teraz separatisti útočia v inom mieste, pri obci Tarany.

Štvrtý deň v obkľúčení

V susednej Luhanskej oblasti sú vraj vojaci pri obci a prechode Izvaryne v kritickej situácii, pretože už štvrtý deň bojujú v obkľúčení a kvôli ustavičnej paľbe, vedenej od ruských hraníc z raketometov a diel, nemôžu ani previezť ranených a padlých. Armáda si je podľa hovorcu Vladyslava Selezňova vedomá situácie a snaží sa obkľúčené jednotky vyslobodiť. „Nezabudli sme na ne a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli,“ povedal televízii.

Asi stovka príbuzných vojakov podľa UNIAN demonštruje pred prezidentskou kanceláriou v Kyjeve. Sťažujú si na zlé podmienky vojakov, ale aj na to, že s rebelmi vraj bojujú len deti prostých Ukrajincov, a nie potomkovia hodnostárov.

770 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina