EÚ aj USA pritvrdili sankcie voči Rusku

Európska únia a Spojené štáty sa rozhodli uvaliť zatiaľ najtvrdšie hospodárske sankcie voči Rusku. EÚ sa na nich zhodla na stredajšom večernom summite v Bruseli, Spojené štáty svoje stanovisko oznámili na webe ministerstva financií.

16.07.2014 19:52 , aktualizované: 17.07.2014 11:59
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama označil nové sankcie voči Rusku za cielené a významné.
debata (343)

Na sankčnom zozname americkej vlády sa objavilo viacero kľúčových ruských firiem, napríklad ropný monopol Rosnefť, banky Gazprombank a Vnešekonombank, finančná a investičná spoločnosť Novatek a viacero ruských zbrojoviek, vrátane firmy Kalašnikov, obrej uralskej zbrojovky Uralvagonzavod a výrobcu vojenskej raketovej a rádiolokačnej techniky Almaz-Antej. Americká vláda svojim občanom zakazuje akékoľvek obchodné kontakty s týmito firmami.

Medzi osobami postihnutými americkými sankciami sa objavujú mená vodcov samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ale aj meno podpredsedu dolnej komory ruského parlamentu Sergeja Neverova. Na sankčnom zozname sa ocitol ruský minister pre záležitosti Krymu Oleg Saveljev, generál tajnej služby FSB Sergej Beseda a poradca prezidenta Vladimira Putina Igor Ščogolev.

Ako upozornila agentúra AP, na americký sankčný zoznam sa nedostal ruský plynárenský gigant Gazprom, ktorý sa výrazne podieľa na zásobovaní Európy zemným plynom.

Americké sankcie sú primitívnou snahou sa pomstiť, hovorí Moskva

Moskva vo štvrtok dotknuto a ostrými slovami zareagovala na nové americké sankcie, ktoré postihujú aj mnoho kľúčových ruských firiem.

Ich akcie už vo štvrtok na moskovskej burze citeľne klesajú. Ruské ministerstvo zahraničia označilo americké sankcie za „primitívny pokus pomstiť sa za to, že situácia na Ukrajine sa nevyvíja podľa amerických predstáv“.

Ruské ministerstvo vyjadrilo tiež rozčarovanie nad tým, že Európska únia údajne „podľahla americkému vydieraniu“ a napriek vlastným záujmom sa rozhodla rozšíriť svoje sankcie proti Moskve, ktoré však poškodia aj členské štáty EÚ.

„Hanebná a neopodstatnená snaha zvaliť na Rusko vinu za občiansku vojnu v susednej krajine, ktorá sa stala dôsledkom hlbokej vnútornej krízy (…), svedčí o krachu stratégie USA a ich kyjevských klientov násilím spacifikovať rozsiahlu ľudovú nespokojnosť,“ hovorí sa vo vyhlásení ruskej diplomacie.

Biely dom vraj „fakticky podnecuje ku krviprelievaniu“ a cynicky sa pokúša zbaviť sa vlastnej zodpovednosti „hrubým prekrúcaním faktov“. Hovoriť jazykom sankcií s Ruskom je však neužitočné, k ničomu dobrému to nevedie, len k horúcemu rozčarovaniu, zdôraznila Moskva. „Nehodláme strpieť vydieranie a vyhradzujeme si právo na odvetné opatrenia,“ dodala.

„Sankcie USA proti popredným podnikom obranného priemyslu sú nezákonné a svedčia len o neférovej konkurencii na trhu,“ vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý má vo vláde na starosti práve zbrojovky. „Tak či onak, Američanom sa už nepodarí zastaviť program prezbrojenia ruskej armády a námorníctva,“ uistil. To sa vraj týka aj vývozu ruských zbraní.

Ešte predtým námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov pohrozil Washingtonu „bolestnou a ostrou“ odpoveďou. „Vo Washingtone prevláda logika vnucovania svojej politickej vôle iným štátom. Táto logika je chybná a odsúdená k neúspechu,“ povedal Rjabkov agentúre Interfax.

Únia zoznam pripravuje

Sankcie Európskej únie budú po novom môcť postihovať ruské aj ďalšie podniky, ktoré finančne či materiálne podporujú kroky podkopávajúce alebo ohrozujúce ukrajinskú suverenitu, celistvosť a nezávislosť.

Európski lídri chcú mať konkrétny zoznam hotový do konca mesiaca. Summit v stredu vyzval Európsku komisiu, aby vyhodnotila prípad od prípadu, ktoré programy bilaterálnej a regionálnej spolupráce s Ruskom pozastaviť. Európsku investičnú banku (EIB) účastníci vrcholnej schôdzky vyzvali, aby pozastavila podpis nových finančných operácií v Rusku, členské krajiny únie budú koordinovať svoje postoje v riadiacich orgánoch Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) tak, aby aj táto inštitúcia zmrazila financovanie nových operácií v Ruskej federácii.

Putin: Sankcie vedú do slepej uličky

Nové sankcie, ktoré americká vláda v stredu uvalila na ruské firmy, privedú rusko-americké vzťahy do slepej uličky a poškodia ich. Pri návšteve Brazílie to v stredu povedal ruský prezident Vladimir Putin. Podobné opatrenia majú podľa šéfa Kremľu efekt bumerangu a odporujú dlhodobým záujmom Spojených štátov. Obvinil Washington, že živí konflikt na Ukrajine (viac v článku Putin obvinil USA, že podnecujú ukrajinský konflikt).

Washington sankciami poškodí činnosť svojich vlastných energetických firiem, vyhlásil Putin o americkom opatrení, ktoré je namierené proti dvom veľkým ruským bankám, ôsmim zbrojovkám a obrím energetickým spoločnostiam Rosnefť a Novatek.

Rusko hodnotí americké sankcie „pokojne a vyvážene“, povedal v Moskve námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov. „Žiadny zhon, pristupujeme k tomu pokojne a vyvážene,“ poznamenal ruský diplomat. Dodal, že „podobné akcie poškodia záujmy USA a budú brániť dosiahnutiu politických a hospodárskych cieľov, ktoré si Američania kladú“. Spojené štáty sa zároveň snažia byť vzorom pre Európu a nutia európskych spojencov, aby sa prispôsobili americkému správaniu, usudzuje Rjabkov.

Obama: Sankcie sú významné a cielené

Prezident Barack Obama v minulých dňoch opakovane hrozil, že ak Rusko svoj ​​postoj k povstaniu ukrajinských separatistov nezmení, nevyhne sa sankciám. Aj premiéri a prezidenti krajín EÚ v záveroch stredajšej schôdzky napísali, že neboli primerane splnené body, ktoré úniový summit žiadal 27. júna. Dôsledkom toho je rozšírenie záberu sankcií.

Rusko neprijalo žiadne kroky na zmiernenie napätia na Ukrajine a musí pochopiť, že jeho konanie nezostane bez následkov. Obama to vyhlásil v komentári k rozšíreniu protiruských sankcií v stredu v Bielom dome. Moskva podľa prezidenta neprijala žiadne kroky na upokojenie situácie napriek opakovaným výzvam z Európy i USA. Sankcie proti Rusku sú podľa Obamu „významné a cielené“.

Rosnefť sa chce obrátiť na právnikov

Sankcie proti ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť sú nezákonné, pretože firma nemá žiadny vzťah k ukrajinskej kríze, uviedol šéf spoločnosti Rosneft Igor Sečin, ktorý sprevádza prezidenta Vladimira Putina na ceste po Latinskej Amerike.

Podľa Sečina sankcie poškodia akcionárov amerických firiem a bánk, ktoré so spoločnosťou Rosnefť spolupracujú. Spoločné ropné projekty s firmou Exxon Mobil Corp podľa šéfa Rosneft sankcie zrejme nepoškodia. Rozšírenie sankcií je podľa Sečina „pokusom USA zhoršiť ekonomickú situáciu ruských občanov“.

Hospodárenie Rosnefti má značný vplyv na bilanciu ruského štátneho rozpočtu, pripomenul Sečin. „Cieľom sankcií preto nie je samotná firma, ale ruské právo viesť vlastnú zvrchovanú a nezávislú politiku“, povedal a dodal, že „boh všetko vidí a všetko napraví“.

Rosnefť teraz začne právne konzultácie a potom rozhodne o svojich ďalších krokoch, povedal Sečin. „Budeme minimalizovať riziká. Finančná situácia firmy je dobrá, sme schopní realizovať rozvojové projekty bez potreby pôžičiek,“ vyhlásil Sečin.

Opatrenia nemajú mať dopad na globálnu ekonomiku

Agentúra ITAR-TASS v správe z Washingtonu uviedla, že americké úrady síce obmedzili prístup postihnutých ruských firiem na americký trh, ich majetok na území Spojených štátov ale nezablokovali.

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej vlády boli sankcie zvolené tak, aby nemali negatívny dopad na globálnu ekonomiku. V prípade, že Moskva bude pokračovať v „provokáciách“ voči Ukrajine, je Biely dom pripravený sankčný zoznam rozšíriť, uviedol americký predstaviteľ.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #sankcie #summit EÚ