V Kábule sa začala kontrola hlasov druhého kola volieb

V Kábule sa vo štvrtok začalo prepočítavanie hlasov pridelených v druhom kole prezidentských volieb, ktoré by mali priniesť prvé demokratické odovzdanie moci v krajine. Kontrola bola nutná kvôli nejasnostiam ohľadom víťaza a mnohým sťažnostiam na volebné podvody.

17.07.2014 16:00
Afganistan, prezidentské voľby Foto: ,
Preprava volebnej urny pred prezidentskými voľbami v Afganistane
debata (1)

Prepočítavanie hlasov, ktoré podľa agentúry AFP v hlavnom meste organizuje volebná komisia pod dohľadom domácich aj zahraničných pozorovateľov, by malo rozsúdiť sporiacich sa kandidátov – bývalého ministra zahraničia Abdulláha Abdulláha a exministra financií Ašrafa Ghaního.

Volebná komisia minulý týždeň v pondelok na základe predbežných výsledkov oznámila, že v druhom kole, ktoré sa konalo 14. júna, zvíťazil Ghaní so ziskom 56,44 percenta hlasov. Zároveň však upozornila, že vzhľadom na veľký počet sťažností na priebeh volieb sa výsledok ešte môže zmeniť. A hneď nasledujúci deň sa za víťaza sám vyhlásil Abdulláh.

Kontrola hlasov, odsúhlasená oboma kandidátmi, by podľa predsedu volebnej komisie Ahmada Júsufa Núristáního mala trvať dva až tri týždne. Pri jej štvrtkovom otvorení sa do nej zapojili tri desiatky tímov, Núristání ale dúfa, že sa ich počet rozšíri až na stovku.

Po preverení hlasov po jednotlivých volebných urnách budú mať kandidáti 24 hodín na oznámenie prípadných výhrad. K ich posúdení potom bude mať príslušná komisia poverená vybavovaním sťažností ďalších 48 hodín.

Podľa pozorovateľov silnejú obavy, že spory uvrhnú celú krajinu do chaosu. Ak sa kríza vystupňuje, je otázkou, či by bol Abdulláh schopný kontrolovať svojich stúpencov. Americký prezident Obama pohrozil, že ak sa v povolebnom Afganistane začne rozmáhať násilie zo strany stúpencov akéhokoľvek kandidáta, Spojené štáty ukončia svoju finančnú pomoc krajine.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #sťažnosti #prezidentské voľby #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní