Izrael hlási zabitého vojaka, v Gaze 51 mŕtvych Palestínčanov

Pri stretoch medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi zahynul prvý izraelský vojak od štvrtkového začiatku izraelskej pozemnej ofenzívy.

18.07.2014 11:23
Palestína, Pásmo Gazy, Izrael Foto: ,
Palestínčania opúšťajú svoje domovy po izraelskej pozemnej ofenzíve v Rafahu.
debata (3)

Ďalších päť vojakov utrpelo zranenia, informoval izraelský spravodajský server Ynet. V Pásme Gazy bolo od začatia pozemnej operácie zabitých 51 Palestínčanov, oznámili palestínski zdravotníci.

Izrael v noci na piatok aj naďalej pokračoval v ostreľovaní palestínskeho Pásma Gazy. Vo štvrtok večer ale po desiatich dňoch bombardovania nariadil premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Moše Jaalon začať aj pozemnú operáciu. Na území Pásma Gazy tak vošli prvé izraelské tanky.

Izraelská armáda informovala o 14 mŕtvych militantov pri niekoľkých prestrelkách. Ako poznamenala agentúra Reuters, nebolo jasné, či tieto obete patria medzi 19 zabitých, o ktorých informovali palestínske úrady. Židovský štát tiež zverejnil meno mŕtveho izraelského vojaka, bol ním dvadsaťročný Eitan Barak. Vojaci teraz vyšetrujú okolnosti jeho smrti.

Americký minister zahraničia John Kerry v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom vyhlásil, že očakáva, že pozemná operácia bude presne cielená, napísal denník Haarec. Prezident palestínskej autonómie Mahmúd Abbás žiada okamžité ukončenie akcie.

Izraelská armáda oznámila, že cieľom vojenského vpádu do Gazy nie je zosadenie radikálneho hnutia Hamas, ale likvidácia tunelov, ktorými ozbrojenci prenikajú do Izraela. Operácia vraj bude obmedzená a sústredí sa na juh, sever a východ oblasti.

Hamas po ohlásení ofenzívy varoval, že je na izraelských vojakov pripravený, a že Izrael za to draho zaplatí. Podľa Haarecu palestínski ozbrojenci protitankovou strelou zničili na juhu Gazy buldozér izraelskej armády, útok sa ale zaobišiel bez obetí.

Podľa Abbása pozemná operácia prinesie len ďalšie krviprelievanie a značne skomplikuje snahy o dosiahnutie prímeria. Podľa Kerryho je nutné zaistiť bezpečnosť civilistov, zabrániť ďalšiemu vyhroteniu situácie a čo možno najrýchlejšie obnoviť prímerie z roku 2012.

Na území Izraela, najmä do okolia mesta Ašdod, bolo od začiatku pozemnej operácie vypálených najmenej 50 rakiet z Pásma Gazy, nikto nebol zranený. Úrady v izraelskej metropole Tel Avive kvôli bezpečnosti zakázali v centre mesta a štvrtiach na juhu cez víkend zhromaždenie viac ako 1000 ľudí. Prísne opatrenia platia aj v Jeruzaleme, povolané boli policajné posily a k modlitbám na Chrámovú horu v Starom Meste môžu len muži starší ako 50 rokov, informoval na Twitteri policajný hovorca Micky Rosenfeld.

Celkom izraelské letectvo doteraz podniklo viac ako 2000 náletov na ciele v Gaze. V bojoch od 8. júla, keď operácia Protective Edge (Ochranné ostrie) začala, zomrelo podľa palestínskych zdrojov na 260 ľudí. Radikáli z hnutia Hamas vypálili na Izrael vyše 1500 rakiet a zabili jedného civilistu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy