Miesto dopadu malajzijského lietadla vyzerá apokalypticky, píše tlač

Pole v blízkosti východoukrajinskej obce Grabovo, kam vo štvrtok dopadli trosky lietadla malajzijských aerolínií, pripomína apokalyptickú scénu. V tráve ležia rozorvané kusy boeingu a telá jeho 298 pasažierov, niektoré aj po páde z výšky desiatich kilometrov takmer nedotknuté.

18.07.2014 12:20
Ukrajina, malajzijské lietadlo, zrútené, Foto: ,
Kus malajzijského lietadla v tráve.
debata (85)

Mráz behá po chrbte aj pri pohľade na osobné veci cestujúcich, ktoré vyzerajú, akoby niekomu práve vypadli z vreciek – na tráve tu leží detská knižka, lístok z parkoviska alebo hracie karty, ktoré mali skrátiť dlhý let do Kuala Lumpuru.

Mapka s vyznačením miesta pádu lietadla. Foto: Google
mapka Mapka s vyznačením miesta pádu lietadla.

Mnohým obetiam padajúcim z rozmetaného lietadla prúd vzduchu strhol oblečenie. Na lúke tak ležala napríklad žena v čiernom svetri, so zakrvácanou tvárou a zdvihnutou rukou, akoby niekomu dávala znamenie. Ďalšia cestujúca s polámanými končatinami bola nahá, okrem čiernej podprsenky nemala na sebe nič. Miestni obyvatelia hovoria, že telá padali z oblohy ako kusy handier a zároveň na pšeničné pole pristávali aj horiace kusy lietadla.

„Bolo to strašné,“ povedal na mieste reportérke amerického denníka The New York Times Sabrine Taverniseovej jeden zo separatistov, ktorý uviedol iba svoje krstné meno Sergej. „Boli sme v šoku.“ Krátko po nehode bola málo frekventovaná miestna cesta neďaleko ruských hraníc zastavaná hasičskými autami a sanitkou. Príslušníci separatistických jednotiek novinárov vyzývali, aby sa nebáli robiť fotografie.

Záchranári potom postupne až do chvíle, keď padla tma, označovali miesta, kde ležali mŕtva telá. Mnoho obetí ešte bolo ku zvyškom sedačiek pripútaných bezpečnostnými pásmi, pri niektorých telách ležali osobné veci. Mladý muž v modrých šortkách a červených teniskách ležal na zemi s rozhodenými rukami, hneď vedľa bol jeho iPhone. Na tráve sa váľali detské knihy so samolepkami, hracie karty, ale aj toaletné potreby, biele papuče, turistický sprievodca po ostrove Bali alebo takmer nedotknutý bicykel.

Z prvej ruky prežívajú haváriu najmä obyvatelia najbližšej obce, baníckeho mestečka Grabovo. Štyridsaťročný baník Oleg opísal, že keď po štvrtej hodine popoludní začul hlasné zvuky, myslel si, že ide o ďalšie bombardovanie. Z balkóna bytu na piatom poschodí potom sledoval, ako čosi padá z neba – neskôr zistil, že zrejme išlo o trup lietadla. Potom zazrel, ako k zemi rýchlo mieri aj veľa menších bodiek – najskôr tiel cestujúcich.

Podľa záchranárov dopadli trosky a telá na plochu s rozlohou desiatich až pätnástich štvorcových kilometrov. Zdá sa, že pilot sa nepokúšal o núdzové pristátie, pretože lietadlo sa zrejme roztrhlo už počas letu.

„Dole spadli jednotlivé kusy,“ cituje vo svojej reportáži The New York Times záchranára Alexeja, podľa ktorého už jeho kolegovia napočítali najmenej 60 kusov trosiek. Na fotografiách bola viditeľná napríklad časť chvosta s insígniami malajzijských aerolínií.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #pasažier #zostrelené malajzijské lietadlo