Taliansky súd zbavil Berlusconiho viny v kauze Rubygate

Taliansky odvolací v piatok zbavil viny expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý čelil obžalobe z plateného sexu s neplnoletou a zneužitia právomoci.

18.07.2014 14:00
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi
debata

Informovala o tom agentúra ANSA. Súd prvej inštancie vlani 77letému politikovi v takzvanej kauze Rubygate udelil sedemročný trest väzenia a zakázal mu doživotne vykonávať verejné funkcie.

Trojčlenný senát milánskeho odvolacieho súdu sa o verdikte radil štyri hodiny. Prekvapivé rozhodnutie zbaviť expremiéra viny vo všetkých bodoch obžaloby vysvetlili sudcovia tým, že sa podľa nich prokuratúre nepodarilo trestné činy dostatočne preukázať.

Podľa obžaloby mal mediálny magnát v roku 2010 pohlavný styk s marockou tanečnicou Karima Mahrúgovou vystupujúci pod prezývkou Ruby v čase, keď jej ešte nebolo 18 rokov. To je podľa talianskych zákonov trestné. Expremiér tiež čelil obvineniu, že sa intervencií u polície snažil zabrániť zatknutie Mahrúgovej, ktorá bola podozrivá z krádeže, a dopustil sa tým zneužitia právomoci.

Prípad od začiatku podrobne sledovali všetky talianske médiá, pretože v súdnej sieni sa preberali veľmi farbisté podrobnosti týkajúce sa preslávených Berlusconiho večierkov, takzvaných bunga-bunga party. Na ne vraj prostredníci najímali prostitútky.

Zbavenie viny je pre Berlusconiho po dlhej dobe prvou dobrou správou. Líder opozičnej talianskej pravice si teraz formou verejnoprospešných prác odpykáva ročný trest za daňové úniky v spoločnosti Mediaset a raz týždenne pomáha v domove pre seniorov neďaleko Milána. Súčasťou verdiktu za daňové podvody bol aj dvojročný zákaz vykonávať volenej funkcie, preto musel Berlusconi vlani opustiť Senát a nemohol kandidovať ani v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #silvio berlusconi