OSN: Islamský štát v Iraku znásilňuje, popravuje a zneužíva deti

Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok obvinila bojovníkov zo skupiny Islamský štát z rozsiahlych zločinov v Iraku vrátane masových popráv, znásilňovania a náboru detských vojakov.

18.07.2014 21:15
debata (32)

Experti sa sústredili najmä na násilie, ktorého obeťami sa stali irackí civilisti. Tých aj vinou povstalcov z Islamského štátu tento rok zahynulo už 5 576. „Každý deň dostávame správy o strašnom porušovaní ľudských práv v Iraku na bežných irackých deťoch, ženách a mužoch,“ uviedla vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Okrem Islamského štátu sa násilia dopúšťajú aj vládne sily a s nimi spriaznené ozbrojené skupiny.

Sunnitskí fundamentalisti začiatkom júla oznámili vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovali svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za „kalifa všetkých moslimov“. V súčasnosti už majú extrémisti pod kontrolou rozsiahle oblasti Sýrie a severného Iraku. Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #ISIL