Obama hovorí o budíčku pre celý svet, CNN o inej trase

Americký prezident Barack Obama v sobotu označil štvrtkové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla nad Ukrajinou za budíček pre Európu a celý svet.

19.07.2014 11:07
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama
debata (235)

Podľa slov šéfa Bieleho domu je totiž tragédia dôkazom, že kríza na juhovýchode Ukrajiny nie je iba regionálnym konfliktom, ale týka sa všetkých. Obama preto tvrdí, že ide o jeden z dôsledkov eskalujúceho konfliktu medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami. Americký prezident však v tejto súvislosti vylúčil prípadnú vojenskú intervenciu, no pripustil pritvrdenia sankcií voči Rusku, ktoré Američania obviňujú z podpory separatistov. Tí podľa nich nesú priamu zodpovednosť za zostrelenie stroja s takmer 300 ľuďmi na palube smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Malajzijská vláda v sobotu potvrdila, že do Kyjeva príde minister dopravy, aby zaručil, že sa na analýzu dostanú všetky trosky Boeingu 777. OBSE tvrdí, že jej predstaviteľov tamojší separatisti v piatok nechceli na miesto tragédie 40 kilometrov od ruských hraníc pustiť. Ukrajinské úrady zároveň hovoria o objavení 181 tiel spomedzi 298 ľudí na palube, prevažne Holanďanov. Podľa ukrajinských leteckých záznamov bol boeing v čase zásahu raketou vo výške 10 100 metrov. Spoločnosť však pilotov žiadala o letovú výšku takmer 10 700 metrov.

Americká televízia CNN v piatok okrem iného poukázala aj na neobvyklú trasu stroja. Podľa jeho odborníkov sa nad juhovýchodom Ukrajiny v tom čase nachádzala búrka a pilot sa rozhodol pre let nad nepokojnou Doneckou oblasťou. Išlo o severnejšiu trasu ako vedú zvyčajné lety z Európy cez Ukrajinu do Ázie.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo