Cameron: Vina za pád lietadla môže padnúť aj na Rusko

Ak sa ukáže, že za zrútením malajzijského lietadla stáli proruskí separatisti na východe Ukrajiny, ponesie vinu za tragickú haváriu s 298 obeťami aj Moskva. V nedeľnom vydaní denníka Sunday Times to napísal britský premiér David Cameron. Podľa neho sa Rusko snaží Ukrajinu destabilizovať, a Európska únia by preto mala voči Moskve zaujať tvrdší postoj.

20.07.2014 08:37
David Cameron, Británia Foto: ,
David Cameron
debata (239)

„Ak je to tak (že lietadlo zostrelili separatisti), potom si musíme ujasniť, čo to znamená: je to priamy dôsledok toho, že Rusko destabilizuje suverénny štát, porušuje jeho územnú celistvosť, podporuje milície, cvičia ich a poskytuje im výzbroj,“ napísal britský ministerský predseda. Podľa Camerona by si to mali štáty EÚ viac uvedomovať a byť vo vzťahu k Moskve aj tvrdší.

„Príliš dlho tu bola na strane mnohých európskych krajín neochota čeliť dôsledkom toho, čo sa deje na východe Ukrajiny. Je čas, aby sa začalo počítať s našou silou, vplyvom a zdrojmi. Naše ekonomiky sú silné a budú silnieť ďalej,“ uviedol Cameron.

Ešte tvrdšie slová volil nový britský minister obrany Michael Fallon, ktorý ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, aby „sa pratal z východnej Ukrajiny“ a obvinil Rusko zo „sponzorovania terorizmu“. „Musia si byť (Putin) istý, že Západ bude konať,“ varoval Fallon.

239 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo