Kerry o boeingu: Dôkazy jasne ukazujú na separatistov a Rusko

Dôkazy svedčia o tom, že raketu proti malajsijskému lietadlu odpálili ukrajinskí separatisti, ktorým zbraň dodalo Rusko. V rozhovore na televíznej stanici CNN to v nedeľu povedal americký minister zahraničia John Kerry.

20.07.2014 16:38
John Kerry Foto: ,
John Kerry
debata (715)

Spojené štáty na základe satelitných snímok vedia, kedy bola raketa odpálená a akú mala dráhu. Ukrajina podľa Kerryho v danej oblasti a v danom čase žiadne podobné zbrane nemala.

„Vieme určite, že Ukrajinci v danej oblasti a v danom čase žiadny takýto systém nemali,“ povedal americký minister. Podiel separatistov na zostrelení civilného lietadla podľa neho potvrdzuje aj zachytená konverzácie vzbúrencov na sociálnych sieťach.

„Je celkom isté, že systém bol prevezený z Ruska a odovzdaný separatistom,“ pokračoval Kerry. Informácie, ktoré majú USA k dispozícii, „očividne a jasne ukazujú na separatistov,“ vyhlásil. V rozhovore na televíznej stanici NBC potom v nedeľu Kerry povedal, že všetko, čo sa teraz deje, je „skutočne groteskné“. Ruský prezident Vladimir Putin „koná presne opačne, ako vyhlasoval, že bude konať“. Rusko podľa ministra „podporuje separatistov, zásobuje ich, podnecuje a cvičí. Teraz sa musí postarať, aby sa situácia zmenila.“

Kerry v nedeľu poskytol interview všetkým hlavným spravodajským televíziám v USA. V rozhovore so spravodajcom televízie Fox potvrdil, že Rusko podľa amerických informácií prepravilo počas posledného mesiaca na Ukrajinu zhruba 150 kusov ťažkej vojenskej techniky.

715 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #zostrelené malajzijské lietadlo