Všetci sme v tom lietadle niekoho poznali, hovoria Holanďania

Po smútku prichádza hnev. Z 298 obetí malajzijského letu MH-17 malo 192 holandské občianstvo. Krajina sa spamätáva zo šoku, po slzách žiada odpovede, kto je zodpovedný za katastrofu.

21.07.2014 11:00
Letisko, Malajzijské lietadlo, havária,... Foto: ,
Ľudia nosia kvety a sviečky pred Holandskú ambasádu v Kyjeve.
debata (15)

Zasiahnutá spoločnosť

"Tragédia má veľký dosah na holandskú spoločnosť. Pri toľkých mŕtvych takmer každý poznal nejakú obeť,“ povedal pre Pravdu holandský novinár Kemal Rijken. V našej krajine platí nepísané pravidlo, že prostredníctvom spojenia so šiestimi ľuďmi ste v kontakte so všetkými. Osobne poznám okolo tridsať ľudí, ktorí zase poznali niekoľko obetí. Takže si viete predstaviť, ako to priamo zasiahlo mnoho Holanďanov,“ vysvetlil Rijken.

"Spoločne smútime nad smrťou všetkých pasažierov. V takej malej krajine ako Holandsko je veľmi pravdepodobné, že ste nejako spojení aspoň s jednou z obetí, takže tento príbeh sa vkradol do našich domovov,“ hovorí aj webová editorka Maaike Goslingaová. "Napríklad smrť dvoch majiteľov reštaurácie Asian Glories v Rotterdame silno zasiahla miestnu komunitu, lebo podnik bol veľmi známy. Mnoho príbehov médiách sa tiež zameriava na smútok príbuzných, priateľov a kolegov obetí,“ uviedla Goslingaová pre Pravdu.

Hyljke Dijkstra, expert na medzinárodné vzťahy z Maastrichtskej univerzity, tiež hovorí o národnej tragédii. "Nič podobne hrozné sa v Holandsku za posledné desaťročia nestalo. Prioritou musí byť postarať sa o rodiny obetí a zistiť, čo sa skutočne stalo,“ povedal Dijkstra pre Pravdu.

"Zatiaľ skôr smútime, ale hnev pomaly rastie,“ tvrdí o reakcii Holanďanov Goslingaová. "Veľa sa špekuluje o tom, čo sa stalo. Ľudia sa pýtajú, prečo boli pasažieri zatiahnutí do nezmysleného konfliktu, s ktorým nemajú nič spoločné.“

Narastajúci hnev len podporujú správy, ktoré prichádzajú z miesta nešťastia. Sociálne siete zaplavili fotografie tiel vo vakoch len tak ležiacich pri ceste a obrázok trička s nápisom: Milujem Amsterdam. "Ľudia preto zúria,“ vyhlásil v Kyjeve holandský minister zahraničných vecí Frand Timmermans.

Fotografiu spomenutého trička poslal do sveta novinár denníka Volskrant Olaf Koens, ktorému sa podarilo dostať na miesto pádu lietadla. Opísal, ako videl roztrhané telá, ešte pripútané na sedadlách. "Je to strašidelné, hrozné. Je to peklo,“ napísal Koens.

"Na mieste stále ležia mŕtvoly vo vakoch. Je tu veľmi horúco. Nebudem opisovať zápach,“ uviedol včera na sociálnej sieti Twitter novinár denníka Wall Street Journal Paul Sonne.

Čo urobí Holandsko?

V dobe digitálnych technológií a správ, ktoré prichádzajú v reálnom čase, si tieto slová môže prečítať takmer každý. "Holanďania sa mimoriadne sústredia na sociálne a digitálne médiá. Twitter a Facebook nás približujú k obetiam viac, ako to bolo kedykoľvek predtým,“ pripomenul Rijken. "Holandská vláda žiada, aby sa telá všetkých občanov krajiny vrátili domov. Premiér Mark Rutte tlačí na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby to vyriešil s rebelantmi. Zatiaľ sa to nestalo.“

"Samozrejme, Holandsko musí zvážiť, ako bude na situáciu reagovať. Potrebné je medzinárodné vyšetrovanie, v ktorom bude naša vláda zohrávať aktívnu úlohu,“ myslí si Dijkstra. "Ak sa ukáže, že za hrozným útokom stoja rebelanti, ktorí použili ruský zbraňový systém, tak by sme mohli pristúpiť aj k samostatným krokom proti Moskve. Najdôležitejšie však je, aby sme zaistili spoločnú odpoveď na úrovni Bezpečnostnej rady OSN, Európskej únie a NATO. A keďže to, čo sa stalo, odzrkadľuje vážnosť situácie na Ukrajine, rád by som videl, ako sa Holandsko na diplomatickom fronte zapojí do jej riešenia,“ uviedol expert na zahraničnú politiku.

Holandská polícia cez víkend začala zbierať vzorky DNA od príbuzných obetí na ich identifikáciu. "Zisťujeme tiež informácie o nezvestných. Jednoduché veci, ako výšku či farbu vlasov, ale tiež poznávacie znamenia, jazvy, tetovania. Ako vyzerajú a kde sú na tele,“ potvrdil pre agentúru AFP hovorca polície Ad Kraszewski.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo