Pri útoku na Doneck a Luhansk zahynuli vraj desiatky ľudí

Frontálny útok ukrajinskej armády na mestá Doneck a Luhansk spôsobil v pondelok smrť desiatok ľudí a veľké hmotné škody.

21.07.2014 11:25 , aktualizované: 12:32
debata (129)

Novinárom v Donecku to povedal vicepremiér povstaleckej proruskej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin. Prakticky v celom miliónovom Donecku sa podľa neho bojuje; armáda nasadila letectvo, ktoré v pondelok bombardovalo aj Luhansk.

Na mestá padajú rakety z batérií raketometov Grad, míny a granáty. V Luhansku letecký útok ťažko poškodil sídlo miestneho gubernátora. Ukrajinské letectvo pri útoku podľa Purgina použilo ničivé kazetové bomby. Na mieste sú mŕtvi a ranení. Vzbúrencom sa vraj podarilo zostreliť jedno ukrajinské bojové lietadlo a vyradiť tri tanky.

V dôsledku bojov prišlo v pondelok v Donecku o život päť civilistov, ďalších 12 utpelo zranenia, napísal web denníka Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie miestnej radnice.

Prudké boje s nasadením tankov sa odohrávajú vo štvrti pri tamojšej železničnej stanici. Už čoskoro dopoludnia svedkovia informovali o silných explóziách v meste. Ide o prvý veľký ozbrojený stret v oblasti od štvrtkového zostrelenia malajzijského civilného lietadla nad Doneckou oblasťou.

Jeden z vodcov samozvanej „Doneckej ľudovej republiky“ Sergej Kavtaradze uviedol, že do mesta sa snažia preniknúť prinajmenšom štyri tanky a obrnené transportéry vládnych síl. Spravodajca agentúry Reuters na druhej strane videl dva tanky povstalcov, ktoré mierili k železničnej stanici. Minibusy zároveň k miestu privážali desiatky ozbrojencov, zatiaľ čo civilisti odtiaľ utekali.

Operácia má zatiaľ podľa ukrajinských médií štyroch mŕtvych civilistov a nespresnený počet ranených. V oblastiach bojov je citeľný nedostatok lekárov a sanitných vozidiel, napísal spravodajský server Cenzor. Granáty vybuchujú neďaleko škôl a nákupných centier.

Niekoľko železničných staníc v meste bolo evakuovaných, železniční zamestnanci sa uchýlili do podchodov. Podľa ruských agentúr sa bojuje aj v centre Donecka a pri autobusovej stanici. Obchody v Donecku sú uzavreté, úrady nepracujú a pivnice a provizórne kryty sú plné ľudí. Mestská doprava nefunguje.

Šéf povstaleckých oddielov Igor Girkin-Strelkov novinárom povedal, že armádne jednotky útočia aj na niekoľko obcí na predmestí Donecka, ktoré horia. Postup pechoty kryje delostrelectvo, pozície radikálov sú pod sústavnou paľbou z húfnic a raketometov.

Hovorca ukrajinskej „protiteroristickej operácie“, ako vládna strana označuje vojenské ťaženie proti povstalcom, Vladislav Selezňov sa podľa agentúry obmedzil na oznámenie, že operácia je „v aktívnej fáze“, ale odmietol komentovať správy, že jednotky vstúpili do povstaleckej bašty Donecka.

„Aktívna fáza protiteroristickej operácie pokračuje. Nebudeme oznamovať žiadne pohyby jednotiek,“ vyhlásil Selezňov.

Donecká radnica vo vyhlásení na internete upozornila, že v okolí stanice je nebezpečie, a menovala miesta, kde sa bojuje. Zároveň varovala obyvateľov pred vychádzaním z domov. „Žiadame obyvateľov …, aby nevychádzali z domov a neopúšťali byty,“ vyzvala naliehavo. Oznámila tiež, že granáty poškodili jednu deväťposchodovú budovu a že v mieste bola prerušená hromadná doprava.

Doneck s Luhansk sú metropolami povstaleckých regiónov – Doneckej a Luhanskej republiky. Ukrajinské sily sťahujú obkľúčenie okolo oboch miest a cez víkend sa už tvrdé boje odohrávali na okraji Luhanska. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal najavo, že chce počas „protiteroristickej operácie“ obnoviť kontrolu štátu nad Doneckom.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti