Filipíny čakajú ďalšiu búrku, počet obetí tajfúnu stúpa

Počet obetí tajfúnu Rammasun vo východnej Ázii stúpol už na 136. Po tom, čo živel zabíjal v minulých dňoch na Filipínach a v Číne, oznámil v pondelok 16 mŕtvych tiež Vietnam. Obyvatelia Filipín sa navyše už musia chystať na novú silnejúcu búrku. Ku krajine sa blíži tajfún Matmo, ktorý by mal nad severným okrajom hlavného ostrova Luzon prejsť v utorok, uviedli filipínski meteorológovia, ktorch citovala agentúra AFP.

21.07.2014 15:40
tajfún Rammasun, Čína, Ázia, Vietnam, Filipíny Foto: ,
Škody, ktoré narobil tajfún Rammasun v Číne.
debata

Na Filipínach medzitým pokračuje odstraňovanie škôd a sčítanie obetí tajfúnu Rammasun, ktorý si podľa posledných informácií vyžiadal minulý týždeň najmenej 94 mŕtvych; ďalších šesť osôb je nezvestných a 437 utrpelo zranenia.

Podľa hovorkyne filipínskeho úradu pre zníženie rizika katastrof väčšina obetí zahynula pod troskami či vyvrátenými stromami. Nezvestní sú prevažne rybári, ktorí napriek varovaniu vyplávali na more. Státisíce ľudí zostali po tajfúne bez elektriny a opravy postupujú len pomaly.

V piatok dorazil Rammasun k južnému pobrežiu Číny, kde v dôsledku jeho vyčíňania zahynulo 26 osôb, napísal v pondelok denník The Wall Street Journal. Na najhoršie postihnutom juhočínskom turistickom ostrove Chaj-nan bolo zničených 51-tisíc domov.

V sobotu ráno udrel Rammasun na severný Vietnam, kde vyvolal mohutné povodne a podľa najnovších správ vietnamských médií pripravil o život najmenej 16 ľudí. Viac ako 6-tisíc domov bolo poškodených alebo zničených, rovnako tak ako 3 300 hektárov polí, na ktorých sa pestuje ryža a ďalšie plodiny. Najhoršie zasiahnutá bola provincia Lang Son. „V mnohých častiach Lang Sonu hladina vody cez víkend vystúpila ku strechám domov. V pondelok začali záplavy prvýkrát ustupovať po tom, ako sa zmiernili zrážky,“ oznámili miestne úrady. Podľa vietnamských meteorológov ale môžu dažde vyvolať ďalšie bleskové záplavy a zosuvy pôdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Vietnam #Filipíny #tajfún