Najmenej 47 ľudí zahynulo pri bojoch o letisko v Tripolise

Najmenej 47 mŕtvych si za posledný týždeň vyžiadali boje konkurenčných líbyjských milícií o kontrolu nad medzinárodným letiskom v hlavnom meste Tripolis.

21.07.2014 18:39
Tripolis, Líbya, letisko Foto: ,
Zničený terminál letiska v Tripolise.
debata (12)

S odvolaním sa na líbyjské ministerstvo zdravotníctva to v pondelok uviedla agentúra AFP. Tvrdé strety sa vypukli aj vo východolíbyjskom Benghází, kde sa islamistické milície stretli s vojakmi, ktorí teraz bojujú na strane bývalého generála líbyjskej armády Chalífa Haftara.

Podľa ministerstva nie je počet mŕtvych v Tripolise konečný, čísla nezahŕňajú mŕtvych z nedele, kedy prebiehali údajne doteraz najkrvavejšie strety. Zranených bolo počas týždenných bojov tiež viac než 120 ľudí.

Prestrelky a ostreľovanie raketami a granátometmi vypukli 13. júla, po krátkej prestávke a správach o uzavretí prímeria sa boje v piatok opäť rozhoreli v plnej intenzite.

Islamisti napojení na teroristickú organizáciu Ansar al-Šaría v pondelok zaútočili tiež na vojenskú základňu v meste Benghází. Vojaci a ďalší bojovníci, ktorí sa pridali na stranu generála Haftara, sa snažili útok odraziť, v bojoch vraj použili aj vrtuľníky a ďalšie vojenské lietadlá, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Ansar aš-Šaría pôsobí najmä v Benghází a pripisujú sa jej vraždy a útoky na vojakov a policajtov. Je podozrivá aj z útoku na americký konzulát v Benghází, pri ktorom v roku 2012 zomreli štyria Američania vrátane veľvyslanca USA. Chalíf Haftar patril v minulosti k oponentom bývalého vodcu Muammara Kaddáfího. Dve desaťročia strávil v USA a má aj americké občianstvo. Nedávno tento bývalý generál vyhlásil vojnu islamistom na východe Líbye a na jeho stranu sa pridalo niekoľko vojenských jednotiek.

Letisko v Tripolise je od zvrhnutia diktátora Kaddáfího v októbri 2011 v rukách niekdajších rebelov z mesta Zintán, ležiaceho približne 170 kilometrov juhozápadne od metropoly. Rivali z islamistických milícií ich ale chcú z Tripolisu vytlačiť. Líbyjskej vláde sa nedarí odzbrojiť niekdajších povstalcov, ktorí teraz ovládajú niekoľko strategických zariadení.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #letisko #islamisti #milície