Malajzia si ponechá čierne skrinky do zostavenia tímu vyšetrovateľov

Malajzia prevzala od ukrajinských povstalcov palubné záznamníky z havarovaného lietadla a ponechá si ich dovtedy, kým bude vytvorený medzinárodný tím vyšetrovateľov.

22.07.2014 07:55 , aktualizované: 13:35
malajzijské lietadlo, čierna skrinka Foto: ,
Malajzijský vyšetrovateľ preberá čiernu skrinku zničeného lietadla Malaysia Airlines Flight 17.
debata (274)

Vo vyhlásení vydanom v Kuala Lumpure to v utorok uviedol malajzijský premiér Najib Razak. Takzvané čierne skrinky, ktoré obsahujú hlasovú a dátovú zápisnicu palubnej komunikácie, sú podľa neho v dobrom stave.

Získanie skriniek od vzbúrencov, ktorí ich odmietali vydať Ukrajincom, je považované za diplomatický úspech Razaka, napísala v utorok agentúra Reuters. Kým Západ ukazoval prstom na Rusko a na vzbúrencov ako vinníkov katastrofy, Malajzia mlčala. Výsledky sa ukázali v utorok, kedy povstalci uvoľnili vlak s pozostatkami a odovzdali dátové záznamníky.

Cez sprostredkovateľov, ktorých malajzijská vláda neprezradí, sa Najib spojil s vodcom rebelov Alexandrom Borodajem, ktorý bol v dojednaní dohody kľúčovou postavou, uvádza Reuters. Kontakty boli udržiavané v utajení, vedelo o nich len niekoľko osôb z premiérovho okolia. Ani Razakovi poradcovia vraj neboli zasvätení. Sprostredkovatelia dohodli prinajmenšom jeden priamy telefonický rozhovor Razaka s Borodajom, ktorý bol vedený cez tlmočníkov.

Malajzia mala tri požiadavky: odovzdanie čiernych skriniek, vydanie pozostatkov a zabezpečenie prístupu k troskám. Borodaj na oplátku žiadal písomné potvrdenie, že boxy so záznamom dát sú neporušené. Trval na tom, že aparát odovzdá Malajzijcom, nie Ukrajincom.

Do Kyjeva cez víkend vyrazila malajzijská delegácia vedená ministrom dopravy Liow Tiongom Laieom. V pondelok bola dohoda na svete a v utorok boli jej body splnené.

Malajzijský premiér bol v minulých dňoch pod silným tlakom, aby zostrelenie lietadla dôrazne odsúdil. Najib ale mlčal a čakal. Táto starostlivo dodržiavaná neutralita bola podľa malajských predstaviteľov kľúčom k dohode, pri ktorej dojednávaní zostal Západ stranou.

Zatiaľ čo prezident USA Barack Obama verejne obviňoval Rusko z podpory a vyzbrojovania separatistov, Malajzia ponechala otvorené komunikačné kanály do Ruska aj na Ukrajinu a nakoniec získala aj priamy kontakt na Borodaja. Povstalci sa tak vyhli kompromitujúcemu podozreniu, že vydaním skriniek a prevozom mŕtvych ustupujú Západu, uviedol Reuters s odvolaním sa na západných analytikov.

Ukrajinskí rebeli odovzdali čierne skrinky, vyhlásili pokoj zbraní v mieste nešťastia

Ukrajinskí rebeli vyhlásili pokoj zbraní v oblasti, kde sa na východe Ukrajiny vo štvrtok zrútilo malajzijské lietadlo s takmer 300 ľuďmi na palube. Odovzdali malajzijským predstaviteľom takzvané čierne skrinky, ktoré majú obsahovať údaje a záznamy z letu zničeného stroja. Podľa Malajzijčanov sú skrinky v dobrom stave. Informovali o tom v utorok agentúry Reuters a AFP.

Zastavenie paľby na uľahčenie vyšetrovania katastrofy má podľa proruských rebelov platiť v okruhu desiatich kilometrov okolo miesta zrútenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, uviedla AFP. Oblasť s miestom dopadu stroja kontrolujú ozbrojení separatisti bojujúci proti ukrajinskej vláde.

„Tu sú tie čierne skrinky. Veríme, že tieto čierne skrinky odhalia pravdu,“ povedal v utorok skoro ráno podľa Reuters a CNN vodca doneckých rebelov Alexander Borodaj za prítomnosti novinárov v sídle samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Proruský predák Borodaj odmietol obvinenia, že malajzijské lietadlo zostrelili separatisti. „To je informačná vojna. Nemáme technické možnosti na zničenie takého lietadla. Ukrajincov (v Kyjeve) pravda nezaujíma,“ povedal podľa CNN vodca rebelov pred novinármi.

Skrinky od neho prevzal predstaviteľ malajzijských bezpečnostných služieb. Vyhlásil, že sú obe v dobrom stave.

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman nedávno vyjadril obavu, že separatisti manipulovali s čiernymi skrinkami, ktoré obsahujú záznam hlasovej a dátovej komunikácie posádky a údaje o lete. Obsah skriniek vraj mohli rebeli poškodiť. „Máme informácie, že záznamníky mali rebeli v rukách po celý čas a mohli s nimi niečo urobiť,“ konštatoval.

Pátracia jednotka s čiernou skrinkou... Foto: Reuters, REUTERS TV
Ukrajina, zostrelené malajzijské lietadlo, čierna skrinka, Pátracia jednotka s čiernou skrinkou malajzijského lietadla.

Vlak s telami obetí dorazil do Charkova

Vlak s pozostatkami obetí katastrofy lietadla vypravený z Toreza na východe Ukrajiny v utorok dorazil do cieľovej stanice v Charkove. Správa ukrajinských železníc transport urýchlila, podľa pôvodného plánu mala súprava do Charkova prísť na poludnie SELČ a podľa niektorých správ kvôli technickým problémom na trati až večer.

V chladiarenských vozidlách sú umiestnené vaky s takmer 200 telami, ktorá cez víkend záchranári vyniesli z miesta pádu lietadla. V Charkove podľa ukrajinských novinárov už čaká holandské transportné lietadlo Herkules C-130, ktorý má telá previezť do Holandska na identifikáciu. Po jej ukončení budú pozostatky prevezené do jednotlivých krajín podľa národnosti obetí.

Vlak bude teraz podľa ukrajinských úradov odtiahnutý na železničnú vlečku jedného z charkovských pretekov, kde budú vaky s pozostatkami preložené do špeciálnych kontajnerov. Tie potom ukrajinskí zriadenci naložia do holandského lietadla.

Vlak sprevádzalo 16 členov vyšetrovacieho tímu z Holandska, Malajzie a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V Charkove ich očakával vládny krízový štáb, ktorý riadi ukrajinský minister pre infraštruktúru Maxim Burbak. Do príchode vlaku mali ukrajinskí úradníci vybaviť potrebné formality, aby odlet do Holandska nezdržali.

Na miesto pádu malajzijského lietadla v pondelok dorazil medzinárodný tím expertov a začal skúmať trosky. (Viac čítajte v článku Torez opustil vlak s telami obetí…) Experti podľa Kyjeva počas dopoludnia detailne preskúmali a zdokumentovali centrálnej časti trupu Boeingu 777, v ktorého troskách minulý týždeň zahynulo 298 ľudí, z toho 193 Holanďanov. Potom sa venovali skúmaniu pilotnej kabíny.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak po nedávnom rokovaní s vodcom doneckých rebelov Borodajom oznámil, že povstalci odovzdajú Malajzii čierne skrinky a medzinárodní experti budú mať zaručený bezpečný prístup na miesto nešťastia, aby mohli naplno začať vyšetrovať. Trosky a pozostatky obetí má skúmať celkom 31 ľudí: 23 Holanďanov, dvaja Nemci, dvaja Američania a jeden Brit; troch zástupcov vyslalo austrálske veľvyslanectvo v Kyjeve.

Čínsky minister zahraničia Wang I vyzval v pondelok k potrestaniu vinníkov za zničenie malajzijského lietadla, k vyhláseniu prímeria na Ukrajine a hľadaniu riešení krízy politickým dialógom.

274 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo