Putina tlačia mantinely domácej dôvery a sankcií

Šéf Kremľa podporil prácu medzinárodnej vyšetrovacej komisie na objasnenie pádu malajzijského boeingu na východe Ukrajiny v nádeji, že sa Rusko vyhne sprísneniu sankcií, myslí si analytik moskovského Centra politických technológií Alexej Makarkin.

22.07.2014 09:06
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (101)

Šéf Kremľa podporil prácu medzinárodnej vyšetrovacej komisie na objasnenie pádu malajzijského boeingu na východe Ukrajiny v nádeji, že sa Rusko vyhne sprísneniu sankcií, myslí si analytik moskovského Centra politických technológií Alexej Makarkin. „Vyšetrovacia komisia bude potrebovať dlhší čas, kým dospeje k výsledkom. Čas ho (Putina) tlačí inde. Na programe dňa je rozhodnutie Európskej únie o nových sankciách,“ povedal pre Pravdu.

Aký zámer sledoval ruský prezident Vladimir Putin svojím pondelňajším vyhlásením k zostreleniu malajzijského lietadla?
Chcel, aby jeho vyhlásenie bolo akceptované Západom, ktorému ho adresoval. Na jeho zverejnenie si vybral pre Rusko nezvyklý čas. V Moskve boli takmer dve hodiny po polnoci. Zámerne sa tak prispôsobil americkým a svetovým masmédiám. Vyslal signál, že sa nechce púšťať do konfliktu. Podporil vyšetrovanie expertnej komisie Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo a vyslovil sa za to, aby s ňou všetci vrátane separatistov spolupracovali.

Myslíte si, že sa s tým Západ uspokojí?
To je otázne. Na Západe zostrelenie civilného lietadla vyvolalo veľké emócie. Zodpovednosť zaň tam pripisujú nielen separatistom, ale aj Rusku. Putin síce naznačil, že je ochotný vyjsť Západu v ústrety, nie však veľmi ďaleko. V jeho vyhlásení nepadlo jediné krivé slovo na adresu separatistov. Západ by chcel, aby ich Putin prestal podporovať. On to však nemôže urobiť.

Prečo?
Z viacerých dôvodov, počnúc geopolitickými záujmami Moskvy až po verejnú mienku v Rusku. Putin sa pokúša pridŕžať sa strednej línie, ktorú si zvolil, čiže vyhnúť sa definitívnej konfrontácii so Západom a pritom pokračovať v podpore separatistov. Jeho manévrovací priestor je však čoraz viac obmedzený.

Podporil Putin prácu medzinárodnej vyšetrovacej komisie, lebo dúfa, že objektívna expertíza dopadne pre Rusko priaznivo? Alebo sa len obáva ďalších sankcií?
Myslím si, že B je správna odpoveď: chce sa vyhnúť sprísneniu sankcií. Neviem, čo očakáva od vyšetrovacej komisie, ale tá bude potrebovať dlhší čas, kým dospeje k výsledkom. Čas ho tlačí inde. Na programe dňa je rozhodnutie Európskej únie o nových sankciách.

Podľa niektorých analytikov najzarážajúcejšie na Putinovom vyhlásení je to, čo tam chýba, konkrétne výzva na nájdenie a potrestanie vinníkov. Prečo to nespomenul?
Nie je ľahké vyzývať na nájdenie a potrestanie vinníkov, keď sa napokon môže ukázať, že sú to „naši“. Ak by teraz hovoril o masových vrahoch, potom by už ťažko mohol hľadať argumenty na ich obhajobu, ako napríklad, že je to síce strašná tragédia, ale tí, čo odpálili raketu, boli v poľutovaniahodnej situácii, možno im zabili niekoho z blízkych, smrť troch stoviek nevinných zahraničných civilistov si rozhodne neželali, bol to nešťastný omyl, chceli zostreliť ukrajinské vojenské lietadlo…

Hovoríte, že manévrovací priestor Putina sa zužuje, v skutočnosti sa však teší podpore 80 percent Rusov. Nie je v tom rozpor?
Vysokú dôveru si v Rusku udržiaval práve pomocou úspešného manévrovania. Teraz ho mantinely čoraz viac tiesnia. Podpora zo strany domáceho obyvateľstva mu rástla vďaka všeobecnému presvedčeniu, že prezident niečo vymyslí, aby sa vo východnej Ukrajine presadili ruské záujmy. Vývoj sa však uberá protichodným smerom. Separatisti ustupujú pred ofenzívou ukrajinských vládnych síl a možnosti Moskvy pomôcť im sú stále menšie. Po zabratí Krymu väčšina Rusov začala veriť na zázraky. Východná Ukrajina však nie je Krym, kde sa dalo triumfovať bleskovo a bez krvi. Vytriezvenie bude pre mnohých Rusov bolestivé.

Zmenšuje manévrovacie možnosti Putina aj rastúci tlak Západu?
Nesporne. Ruský prezident doteraz obratne využíval rozdielne záujmy západných krajín vo svoj prospech. Po zostrelení boeingu to už bude oveľa ťažšie. Tlak západnej verejnosti na svoje vlády, aby rázne odpovedali, výrazne zosilnel.

Odpustila by ruská verejnosť svojmu prezidentovi, keby prestal podporovať separatistov na Ukrajine?
Ako kto… Ak však takzvané ľudové republiky v Donecku a Luhansku padnú, Putin bude mať vážny problém, ako to domácemu publiku vysvetliť. Nemyslím si, že by to viedlo k bleskovému fatálnemu prepadu jeho preferencií, ale rozčarovaniu u veľkej časti spoločnosti sa nevyhne.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo