Juhokórejská polícia objavila telo majiteľa havarovaného trajektu

Telesné pozostatky, ktoré pred vyše mesiacom objavili v ovocnom sade, patria hľadanému majiteľovi stroskotaného juhokórejského trajektu Sewol. Ako v utorok informovala polícia, totožnosť 73-ročného Jua Pjon-una potvrdili testy DNA.

22.07.2014 11:46
trajekt, Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejské pobrežné hliadky pátrali po nezvestných cestujúcich trajektu niekoľko dní.
debata (1)

Úrady ho v súvislosti s tragédiou, pri ktorej zahynulo asi 300 ľudí, obvinili z nedbalosti, sprenevery a daňových únikov, dva mesiace však po ňom neúspešne pátrali. Na jeho hlavu bola vypísaná odmena vo výške asi pol milióna dolárov. Telo v značnom rozklade objavili 12. júna. Neďaleko pozostatkov našli fľašu od rybieho oleja a knihu, ktorú Ju napísal. Zatiaľ nie je jasné, ako a kedy presne zomrel, dokážu to až ďalšie forenzné testy. Polícia však už teraz predpokladá, že nešlo o zločin.

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil v apríli približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Vlna kritiky sa zniesla predovšetkým na posádku, ktorá loď totiž opustila medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Kapitána ako aj troch ďalších členov jeho posádky prokuratúra obvinila zo zabitia, za čo im môže hroziť až trest smrti. Ďalší 11 zamestnanci lodnej spoločnosti čelia obvineniam z nedbanlivosti. Proces sa začal začiatkom júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia #Južná Kórea #trajekt