V Turecku pozatýkali desiatky vysokých policajných činiteľov

Desiatky vysokých policajných činiteľov pozatýkali v utorok pri veľkom záťahu v Turecku. Prokuratúra ich podľa agentúry Reuters obviňuje zo zapojenia do ilegálneho sledovania premiéra Recepa Erdogana a jeho najbližších spolupracovníkov.

22.07.2014 15:15
Recep Erdogan, Turecko Foto: ,
Recep Erdogan
debata (3)

Dohromady úrady nechali zatknúť 67 vysokých pracovníkov polície v aktívnej službe aj v dôchodku. Sú medzi nimi aj dvaja bývalí velitelia protiteroristickej jednotky v Istanbule Omer Kose a Yurt Atayun, uvádza sa podľa agentúry AFP vo vyhlásení istanbulskej prokuratúry, ktorá vydala 115 zatykačov.

V priebehu rozsiahlej operácie vykonala polícia v utorok ráno len v Istanbule 200 razií. Na záberoch televíznych staníc bolo vidieť, ako sú zadržaní funkcionári odvádzaní v putách. Nezávislý denník Hürriyet na svojom internetovom serveri napísal, že zatýkanie sa uskutočnilo naraz v 22 mestách po celom Turecku. „Nebránil som sa, ale, ako vidíte, nasadili mi putá,“ povedal podľa AFP prizerajúcim sa novinárom Yurt Atayun. „Je to všetko politika,“ dodal.

Zadržaní sú podľa médií obvinení zo špionáže, z ilegálnych odposluchov, z falšovania úradných dokumentov a ich využívania, z narušovania súkromia, z vytvárania falošných dôkazov a z porušovania úradného tajomstva.

Väčšina v utorok zadržaných osôb zastávala kľúčové posty v polícii počas protikorupčného vyšetrovania vedeného proti Erdoganovi a jeho blízkym spolupracovníkom v decembri minulého roka. Podľa utorkového vyhlásenia prokuratúry boli počas tohto vyšetrovania ilegálne odpočúvané tisíce ľudí, vrátane Erdogana, členov vlády a tiež šéfa tureckej výzvednej služby.

Táto nová vlna zatýkaní – tri mesiace pred prezidentskými voľbami, v ktorých kandiduje Erdogan – je podľa agentúry AFP súčasťou veľkých čistiek v polícii a na úradoch, ktoré začala vláda koncom júna proti hnutiu vedenému Erdoganovým rivalom, umierneným islamským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorý žije v USA v exile a ktorého stúpenci majú blízko k polícii a justícii.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Turecko #zatykač #Recep Tayyip Erdogan