EK pripraví sankcie voči Rusku vo finančníctve či obrane

Kapitálový trh, obrana či moderné technológie využiteľné v energetike by sa čoskoro mohli stať cieľom sankcií, ktoré Európska únia uvalí na Rusko.

22.07.2014 21:37
debata (63)

Ministri zahraničia EÚ v utorok poverili Európsku komisiu, aby do štvrtka také kroky pripravila. Ich realizácia bude závisieť na ruskej spolupráci pri upokojení napätej situácie na východe Ukrajiny. Žiadne nové konkrétne protiruské sankcie tak utorkové rokovanie ministrov únijnej dvadsaťosmičky priamo neprinieslo.

„Podrobnejší byť nemôžem. Požiadali sme komisiu, aby prišla s návrhmi,“ povedal holandský minister zahraničia Frans Timmermans. Utorkové stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ bola ich prvým stretnutím od štvrtkovej tragédie malajzijského boeingu. V jeho troskách na východe Ukrajiny zomrelo 298 osôb, mnoho z nich z Holandska.

Európski diplomati v utorok opäť vyzvali Rusko, aby pomohlo upokojiť situáciu na východe Ukrajiny a aby zastavilo presuny bojovníkov i techniky. Moskva podľa nich musí vyvinúť tlak na proruských separatistov a stiahnuť svojich vojakov od hraníc.

„Presné spracovanie má v rukách komisia,“ podotkol k možným sankciám český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. Ďalšími oblasťami, pri ktorých má komisia posúdiť možnosť sankcií, je tiež tovar dvojakého použitia, teda materiál pre civilné aj zbrojné účely. Do konca týždňa sa podľa Zaorálka vyjasní, či bude musieť byť zvolaný mimoriadny summit EÚ, ktorý by mal sankcie spustiť. EÚ je podľa záverov schôdzky pripravená balík opatrení „bezodkladne“ prijať, ak nedôjde zo strany Ruska k „plnej a okamžitej spolupráci“.

Separatistické skupiny na východe Ukrajiny v utorok ministri vyzvali na zabezpečenie plného a bezpečného prístupu na miesto dopadu malajzijského lietadla kvôli vyšetrovaniu aj citlivému zaobchádzaniu s pozostatkami o­betí.

„Som šťastný z toho, koľko mojich kolegov v utorok vyjadrilo solidaritu a podporu obetiam a ich blízkym,“ poznamenal holandský minister. Ocenil, že závery, ktoré sú „celkom silné“, boli prijaté jednomyseľne. Podľa diplomatov bolo pri rokovacom stole cítiť výraznú zmenu nálady voči Moskve.

Ľudia „priamo i nepriamo zodpovední“ za zrútenie lietadla sa musia zodpovedať a všetky krajiny by pri tom mali spolupracovať, zdôraznila EÚ.

USA a ďalšie krajiny majú v zásade za preukázané, že stroj zostrelili proruskí separatisti, podľa Moskvy nesie zodpovednosť ukrajinská vláda.

Tento štvrtok diplomati členských krajín EÚ dostanú na posúdenie prvý zoznam mien pre nový sankčný zoznam podľa rozšírených kritérií. Na nich sa minulý piatok zhodli diplomati na základe požiadavky posledného summitu EÚ. Novo sa sankcie môžu týkať firiem, ktoré svojou činnosťou podkopávajú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. „Súhlasili sme s rozšírením a zrýchlením toho procesu dávanie na zoznam,“ povedal Zaorálek.

Doteraz sa podobné sankcie – ktoré znamenajú zmrazenie majetku a pre fyzické osoby zákaz ciest – mohli týkať len konkrétnych ľudí. EÚ teraz postihuje 72 predovšetkým ruských občanov i predstaviteľov ukrajinských separatistov. Zasiahnutí sú aj ľudia, ktorí prispeli k anexii Krymu a tiež dve firmy, podľa zdôvodnenia súvisiace práve s pripojením polostrova.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová uviedla, že urýchli prípravy, aby sankcie mohli nabudúce cieliť aj na firmy a osoby aktívne podporujúce ruských činiteľov zodpovedných za anexiu Krymu a destabilizáciu Ukrajiny.

„Potrebujeme jednotnú úniu, hovoriacu jedným hlasom. Nielen ostré slová, ale aj odvážne činy,“ zdôraznil v utorok v Bruseli ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin. Podľa neho by EÚ nemala napríklad dodávať Rusku zbrane.

Otázka dodávok dvoch vojenských plavidiel stavaných pre ruské námorníctvo vo Francúzsku je jedným z bodov, ktorý EÚ rozdeľuje. Zaorálek podotkol, že sa dnes – rovnako ako jeho nemecký či britský kolega – pre zbrojné embargo vyslovil.

„Pokladám za logické pristúpiť k embargu na zbrane predovšetkým preto, že vlastne to, o čo dnes ide, sú práve transfery sofistikovaných zbraňových systémov cez hranice,“ uviedol Zaorálek.

Medzinárodné vyšetrovanie leteckej katastrofy na Ukrajine sa cez počiatočné ťažkosti rozbieha a separatisti odovzdali nájdené čierne skrinky aj telá obetí. Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko sa zasadí o transparentné a objektívne vyšetrenie príčin katastrofy. Bude vraj v tomto zmysle pôsobiť tiež na ukrajinských separatistov.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo