Británia ďalej vyváža zbrane do Ruska

Británia pokračuje vo vývoze zbraní a vojenského zariadenia do Ruska. Podľa agentúry AFP na to poukazuje správa britského parlamentu, ktorá bola zverejnená v stredu, dva dni po tom, čo premiér David Cameron kritizoval predaj dvoch francúzskych vojnových lodí Mistral Rusku.

23.07.2014 10:15
debata (14)

Predseda britskej vlády v pondelok vyzval Európsku úniu, aby zakázala predaj zbraní Moskve, ktorá je obviňovaná z podpory a vyzbrojovania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Tvrdil pritom, že Londýn už takýto zbrojný export do Ruska zastavil, ako sľúbil v marci.

Stredajšia zverejnená parlamentná správa ale podľa AFP konštatuje, že stále platí 251 povolení vydaných Cameronovým kabinetom, tie umožňujú predaj kontrolovaného tovaru v celkovej hodnote 132 miliónov libier. Tieto povolenia umožňujú predaj odstrelovačských pušiek, munície do ručných zbraní, nepriestrelných viest, šifrovacích zariadení, vojenských komunikačných prostriedkov a zariadení pre nočné videnie.

Pozastavených alebo zrušených bolo len 31 licencií a naďalej nie je povolený vývoz do Ruska, ktorý sa týka ďalších troch licencií, uvádza správa.

AFP pripomenula, že Cameron sa v pondelok zasadzoval o to, aby EÚ schválila rozsiahle sankcie proti Rusku a aby zastavila akýkoľvek predaj zbraní Moskve. Ukázal pritom prstom na Francúzsko v súvislosti s predajom dvoch viacúčelových plavidiel Mistral, ktoré môžu prepravovať aj vrtuľníky a tanky.

Prvú loď už prišli prevziať do Francúzska ruskí námorníci, tí s ňou majú po zaškolení odplávať v októbri. Druhá by mala byť pripravená v budúcom roku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #Rusko #zbrane