Boje v Gaze pokračujú, padlo ďalších 116 Palestínčanov

Pri izraelských útokoch na Pásmo Gazy zahynulo vo štvrtok ďalších najmenej 116 Palestínčanov. Nálet zasiahol aj školu prevádzkovanú OSN, ktorá slúži ako útočisko pre utečencov. Ako uviedla BBC s odvolaním sa na palestínske zdroje, o život prišlo najmenej 15 osôb a ďalších 200 ich utrpelo zranenia.

24.07.2014 08:26 , aktualizované: 22:27
Pásmo Gazy Foto: ,
Palestínčan nesie dieťa zranené po bombardovaní školy v severnom cípe Pásma Gazy. Školu prevádzkuje OSN.
debata (16)

Podľa riaditeľa miestnej nemocnice sú zranení rozvážaní do niekoľkých zdravotníckych zariadení. „Taký masaker vyžaduje, aby sa do pomoci zapojila viac než jedna nemocnica,“ uviedol Ajmán Hamdan, riaditeľ nemocnice v palestínskom Beit Hanoune.

Hamas vo štvrtok pokračoval v raketových útokoch a päť rakiet vystrelil k Tel Avivu. Všetky vo vzduchu zneškodnila protiraketová obrana, ale sedem ľudí utrpelo šok a dvaja sa zranili pri úteku do krytov. Hamas oznámil, že mieril na Ben Gurionovo letisko, ktoré leží 19 kilometrov od telavivského centra.

Podľa armádnej bilancie je medzi palestínskymi obeťami viac ako 200 radikálov. Vo štvrtok sa podľa izraelských médií pri Chán Júnise na juhu Pásma vzdala vojakom po dlhom boji skupina 150 palestínskych bojovníkov, ktorí potom boli zatknutí.

Počet palestínskych obetí izraelskeho útoku prekročil 800

Izraelská ofenzíva, ktorá sa začala 8. júla, pokračuje aj vo štvrtok, keď pri tankovom útoku zahynulo ďalších 16 Palestínčanov vrátane šiestich členov jednej rodiny.

Izraelská operácia spôsobila v Pásme Gazy vážne škody. Najmenej 475 domov bolo úplne zničených a ďalších 2 644 poškodených. Čiastočne zničených je aj 46 škôl, 56 mešít a sedem nemocníc. Len v stredu palestínski militanti odpálili na Izrael skoro 100 rakiet, z ktorých 70 zasiahlo izraelské územie a ostatné zachytil protiraketový systém.

Počet palestínskych obetí 17-dňového konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas prekročil 700, pričom väčšina mŕtvych sú civilisti. O život prišlo aj 32 Izraelčanov, z toho traja civilisti.

Americký šéf diplomacie John Kerry, ktorý je na návšteve regiónu, povedal, že v snahách o ukončenie bojov bol dosiahnutý mierny pokrok. „Urobili sme určite nejaké kroky vpred,“ povedal Kerry krátko po príchode do Jeruzalema na stretnutie s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Panom Ki-munom.

Kerry v stredu o prímerí rokoval s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom ako aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vo štvrtok odletí späť do Egypta, kde sa stretne s tamojšími sprostredkovateľmi na rokovaniach o zavedení dočasného humanitárneho prímeria v Pásme Gazy, ktoré mohlo začať platiť už tento víkend.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #john kerry