Veliteľ povstalcov priznal, že separatisti mali rakety BUK

Veliteľ povstalcov bataliónu Východ Doneckej ľudovej republiky potvrdil, že proruskí separatisti mali k dispozícii raketový systém BUK, o ktorom Washington hovorí, že zostrelil malajzijské civilné lietadlo s 298 osobami na palube, a že vstrelená raketa mohla pochádzať z Ruska.

24.07.2014 11:53
debata (373)

Aleksander Chodakovský v rozhovore pre agentúru Reuters po prvýkrát od pádu lietadla na východe Ukrajiny ovládanej proruskými separatistami priznal, že povstalci mali k dispozícii raketový systém BUK a že ho mohli už odviezť do Ruska, aby zahladili dôkazy. Pred zostrelením lietadla sa separatisti chválili vlastníctvom rakiet schopných zostreliť lietadlo. Od pádu civilného lietadla však hlavná separatistická skupina v samozvanej Doneckej ľudovej republike opakovane držbu takýchto zbraní odmieta.

Chodakovský v rozhovore obvinil úrady v Kyjeve, že leteckými útokmi v oblasti provokovali separatistov, hoci vedeli, že majú rakety schopné zostreliť lietadlo. Podľa veliteľa jednej z povstaleckých skupín Ukrajina nesie vinu za zostrelenie lietadla, pretože chybou Ruska sa dozvedela, že povstalci vlastnia raketový systém. Namiesto toho, aby robila všetko pre ochranu bezpečnosti, vyprovokovala použitie rakety proti civilnému lietadlu.

„V ten deň intenzívne lietali a presne vo chvíli, keď tadiaľ letelo civilné lietadlo, začali letecký útok. Aj keby to bola raketa BUK, aj keby bola vystrelená, Ukrajinci urobili všetko preto, aby bolo zasiahnuté civilné lietadlo,“ povedal Chodakovský.

Hovorkyňa Pentagonu Eileen Lainezová povedala, že Chodakovského vyjadrenia potvrdili to, čo americkí predstavitelia už dávno hovoria, že proruskí separatisti na Ukrajine dostávajú zbrane a vojenskú podporu z Ruska. Obvinenia, že Kyjev je vinní zo zostrelenia lietadla, sú podľa nej len ďalšou snahou „zamútiť vodu a odviesť pozornosť od faktov“.

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo